Külföld

2009.09.07. 09:21

Ahmadinezsád: Irán folytatja atomprogramját, nem tárgyal "elidegeníthetetlen" jogáról

Irán folytatja vitatott atomprogramját, és soha nem bocsátkozik tárgyalásokba az atomenergia felhasználására vonatkozó "elidegeníthetetlen" jogáról - jelentette ki hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, akinek szavai valószínűleg csalódást okoznak a nyugati nagyhatalmaknak.

feol.hu

Barack Obama amerikai elnök korábban szeptember végéig adott időt Teheránnak arra, hogy elfogadja a vele nukleáris ügyekben tárgyaló hat nagyhatalom ajánlatát, s kezdjenek tárgyalásokat (az iszlám köztársaságnak nyújtandó) kereskedelmi kedvezményekről, amennyiben Irán beszünteti urándúsító tevékenységét. Obama az eddiginél is szigorúbb szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Teherán elutasítja az ajánlatot.
Az ultrakonzervatív iráni elnök most viszont közölte, hogy országa folytatja atomprogramját a nemzetközi szabályozók keretében, szoros együttműködésben az atomfegyverek terjedésének megakadályozásán őrködő Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), s nem hajlandó tárgyalni az atomenergia békés felhasználására vonatkozó "elidegeníthetetlen" jogáról.
Ahmadinezsád mindazonáltal Teherán készségét hangoztatta arra, hogy "igazságos párbeszédet" folytasson az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagját és Németországot tömörítő 5+1 országcsoporttal. Újfent késznek mondta magát arra is, hogy Obamával a nemzetközi sajtó nyilvánossága előtt ütköztesse nézeteit.
A nagyhatalmak múlt szerdán arra buzdították Iránt, hogy tárgyaljon velük még az ENSZ-közgyűlés ülésszakának szeptember végi kezdete előtt. A Nyugat azt gyanítja, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramjának leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt cáfolja.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 óta három ízben rendelt el szankciókat Irán ellen atomprogramja miatt.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!