Külföld

2009.10.13. 13:57

Dúl az erőszak Kelet-Kongóban, rengeteg a civil áldozat

FMH - Január óta több mint ezer civilt gyilkoltak meg Kelet-Kongóban lázadó milicisták és kormánykatonák, s 900 ezren kényszerültek elmenekülni az erőszak elől - közölték kedden egy összefoglaló jelentésben emberjogi szervezetek.

feol.hu

A jelentés megírásában 84 ilyen szervezet vett részt, és arra az eredményre juttottak, hogy az áldozatok többségét Ruandából elmenekült hutu fegyveresek ölték meg, de a kongói kormányhadsereg erőszakoskodásának is sok az áldozata. A hutuk azok közül kerültek ki, akik a felelősségre vonás elől távoztak Ruandából, ahol 1994-ben több mint félmillió - más források szerint 800 ezer - embert irtottak ki módszeresen.
A kongói hadsereg az ENSZ békefenntartók támogatásával felvette velük a harcot, de "a hadműveletek eredménye egyszerűen katasztrofális" - mondta az Oxfam emberjogi szervezet egyik illetékese. Az ENSZ-misszió kellő anyagi és emberi források híján nem képes teljesíteni feladatát a Nyugat-Európánál nagyobb országban, ahol csak 500 kilométernyi kikövezett út van. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által múlt novemberben megszavazott 3 ezer fős erősítés is csak most kezd érkezni a térségbe.
A kongói kormány értésére kell adni, hogy ha továbbra is élvezni akarja az ENSZ támogatását, le kell váltania azokat a parancsnokokat, akik visszaélnek helyzetükkel, és rangra való tekintet nélkül meg kell büntetnie a civilekkel erőszakoskodó, embereket legyilkoló, nőket megerőszakoló katonákat - hangsúlyozzák a jelentést készítő emberjogi szervezetek, így az ActionAid, a Human Right Watch, az International Crisis Group és az Oxfam.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!