Külföld

2009.12.15. 08:01

Fenyeget a Mayon - tízezreket telepítenek ki a vulkán közeléből

FMH - A Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja, a Mayon közeléből mintegy 50 ezer ember kitelepítését kezdték meg kedden a hatóságok, mert a tűzhányó kitörni készül.

MTI

A kúpalakú, 2460 méter magas vulkánhegy lávát és izzó köveket lövell ki magából. A szakemberek a vulkán kitörésének tetőzését a közeli napokra várják. Az Luzon szigeten lévő Albay tartományban magasodó Mayon a szigetország legaktívabb vulkánja a huszonkettő közül.
A kitelepítés a hegy 6-8 kilométeres körzetében élő lakosságot érinti. Főként oktatási intézmények épületeiben helyezik el a lakosokat. A helyi kormányzati szervek élelmiszerosztó- és segélyközpontokat állítanak fel.  
Egy vulkanológus elmondta: jelenleg a 3-as fokozatú vészjelzés van érvényben, ami annyit jelent, hogy a tűzhányó kráterének közelében megjelent az izzó láva. A 4-es fokozat azt jelzi. hogy a vulkán bármelyik pillanatban kitörhet, az 5-ös fokozatot pedig a vulkán kitörése után rendelik el. 
A feljegyzések szerint a Mayon az elmúlt négy évszázadban több mint ötvenszer tört ki. Leggyilkosabb kitörése 1841 februárjában 1200 ember halálát okozta, és  egy egész várost temetett be vulkáni iszappal. Legutóbb 2006-ban lépett működésbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!