Külföld

2010.04.17. 10:00

Vasárnapig húzódik a briteknél a légtérzárlat

FMH - A brit légügyi hatóságok vasárnap reggelig meghosszabbították és ismét az egész ország területére kiterjesztették az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt, korábban részlegesen már feloldott légtérzárlatot.

MTI

A brit országos légiirányítási szolgálat (NATS) szombat délelőtt közölte: Angliában és Walesben a légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" vasárnap hajnali 1 óráig - közép-európai idő szerint 2 óráig - érvényben marad. 
A szolgálat a brit meteorológiai intézet tanácsait követve folyamatosan hosszabbítja a légtérzárlat érvényét: az eredeti - akkor is csak feltételes - feloldási határidő először szombat hajnali 1 óra, utána szombat reggel 7 óra, majd szombat este 7 óra volt.
Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében brit idő szerint pénteken 19 órakor megindulhatott a forgalom egy időre, de a NATS szombat délelőtt e két országrész légterét is újból lezárta. 
Szombati becslések szerint a csütörtök délután óta érvényben lévő brit légtérzárlat miatt eddig több mint egymillió, Nagy-Britanniába be-, illetve onnan kiutazni kívánó utas nem jutott el célállomására. A brit légitársaságok, valamint a brit repülőtér-üzemeltető cégek 24 óránként 100 millió font (csaknem 30 milliárd forint) veszteséget szenvednek.
A brit repülőterek naponta 5500 járatot és több mint félmillió utast fogadnak és indítanak. A legnagyobb forgalmat a londoni Heathrow bonyolítja le, itt naponta átlagosan 1250 járat és 180 ezer utas fordul meg. Heathrow a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere.

A The Daily Telegraph című vezető brit konzervatív napilap szombaton azt írta: tudomása szerint 200 ezer brit állampolgár rekedt külföldön a légtérzárlat miatt.
Közöttük van a világhírű brit természetfilm-rendező, Sir David Attenborough, aki stábjával az Északi-sarkvidék egyik elhagyatott zugában vesztegel. A 83 esztendős Sir David a BBC televízió számára forgatja újabb sorozatát, amely Frozen Planet - Fagyott bolygó - címmel a Föld leghidegebb térségeit mutatja be. Repülőgépük azonban a vulkáni hamufelhő jelentette veszély miatt nem kapott engedélyt a felszállásra, és a BBC közleménye szerint "fogyóban vannak készleteik".   
A légtérzárlat Afganisztánból hazatérő brit katonákat is érint: a brit védelmi minisztérium bejelentése szerint egy 550 fős egység rekedt Cipruson.
A brit áruházakban hiány kezd kialakulni friss gyümölcsből és zöldségből, e termékeket ugyanis a hazai szezon indulása előtt repülőgéppel hozzák messzi tájakról, például Új-Zélandról és Dél-Afrikából.
Szombaton az ír légügyi hatóság (IAA) is meghosszabbította az ír légtér zárlatát, egyelőre szombat este 6 óráig. A legnagyobb ír fapados légitársaság, a Ryanair hétfő délig összes észak-európai járatát törölte, és nem közlekednek a nemzeti légitársaság, az Aer Lingus járatai sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!