Külföld

2010.06.16. 12:01

Ahmadinezsád: Obama beavatkozik az iráni belügyekbe

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán azzal vádolta meg Barack Obamát, hogy beavatkozik az iráni belügyekbe, s hogy az amerikai elnök a legerőszakosabb diktatúra élén áll.

MTI

Ahmadinezsád a közép-iráni Sahrekord városában tartott nagygyűlésen azért vádolta Obamát a belügyekbe való beavatkozással, mert az amerikai elnök június 10-én - a tavalyi vitatott kimenetelű iráni elnökválasztás első évfordulója előtt - üzenetben kérte a világ közösségét, hogy támogassa azokat az irániakat, akik a szabadságért harcolnak.
A televízió által közvetített beszédben az iráni elnök azt a véleményét hangoztatta, hogy az amerikai népet a világ legerőszakosabb diktatúrájával sújtják. Szerinte az amerikaiaknak nem szabad véleményt nyilvánítaniuk, nem szabad tüntetniük, és sokan közülük szegénységben élnek.
Ezt követően Ahmadinezsád szavait közvetlenül Obamához intézte, mondván: "Na de elnök úr, ha ön más nemzetekért aggódik, előbb talán saját népére kellene gondolnia." Az iráni nép követeli, hogy az amerikai nemzetet szabadítsák meg elnyomó, nem demokratikus kormányzatától - fűzte hozzá Ahmadinezsád.
Obama az iráni elnökválasztás első évfordulójáról megfogalmazott üzenetében kitért arra is, hogy a teheráni kormány kegyetlenül leszámolt a másként gondolkodókkal, és ártatlanokat gyilkolt meg.
A tavaly júniusi elnökválasztást a hivatalos eredmények szerint Ahmadinezsád nyerte, ám az iráni lakosság egy része ezt csalásnak minősítette. Ezután heteken át tartottak a tüntetések, amelyeket a rendfenntartó erők brutális módszerekkel fojtottak el. Az összecsapásokban nyolcvannál is többen vesztették életüket, s ezreket vettek őrizetbe. Bár nagy részüket később elengedték, az ellenzék és egyes emberjogi szervezetek szerint még mindig százak vannak börtönben bármiféle ítélet nélkül.
Az iráni ellenzék végül is letett arról, hogy a választás évfordulóján tiltakozó megmozdulásokat szervezzen, mert attól tartott, hogy megismétlődnek a tavalyi véres események.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!