Külföld

2010.09.17. 11:55

Afgán képviselőt raboltak a tálibok

FMH - Jelentős tálib ellenállásba ütközik a szombati afganisztáni választás. Pénteken összesen 19 embert, köztük egy képviselőt, illetve egy másik jelölt tíz munkatársát, valamint a választásokat szervező és megfigyelő testület nyolc tagját rabolták el.

MTI

Egyes korábbi híradások két képviselő elrablásáról szóltak. Afganisztánban most szombaton lesznek a parlamenti választások, amelyeken 2447 jelölt fog megküzdeni a 249 képviselői helyért. A tálibok a héten bejelentették, hogy mindent - beleértve jelöltek meggyilkolását is - megtesznek a választások megzavarásáért, és bojkottra szólították fel a lakosságot.
Az elrabolt emberek közül 18-at az északnyugati Bádgesz tartományban fogtak el, egy tálibok által ellenőrzött körzetben. Ezzel egy időben az ország másik felén, Kabultól keletre elraboltak egy képviselőt, ezt a tálibok egyik szóvivője, Zabihulla Mudzsahid is megerősítette.
"Minden utat, amely a választási irodák felé vezet, meg fogunk támadni, a biztonsági erők és a választási bizottság munkatársai kiemelt célpontjaink lesznek" - mondta nyilatkozatában a szóvivő. A választási kampányt már eddig is erőszak és a képviselők megfélelmítése kísérte, legkevesebb hármat közülük megöltek, és számos támadást hajtottak végre híveik ellen az elmúlt hetekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!