Külföld

2010.09.01. 17:40

Új hajnal Irakban: biztonsági kiképzéssel folytatják az amerikaiak

FMH - Az amerikai hadsereg hivatalosan is megkezdte az "Új hajnal" névre keresztelt új műveletét Irakban - jelentette be szerdán Joe Biden amerikai alelnök egy Bagdadhoz közeli támaszponton.

MTI

"Irak felszabadítása befejeződött, de folytatjuk a munkát az Új hajnal keretében" - mondta Biden a Camp Victory támaszponton Robert Gates védelmi miniszter, Michael Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, valamint több parancsnok, tábornok és amerikai diplomata jelenlétében. Az alelnök megerősítette, hogy a csapatok több hónapos, fokozatos kivonása után 2011 végére az utolsó amerikai katona is elhagyja Irakot.
A rendezvényen Ray Odierno tábornok átadta az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokságát Lloyd Austin tábornoknak.
Irakban jelenleg 49700 amerikai katona állomásozik, miután augusztus 31-én befejeződött az "Iraki Szabadság" hadművelet, és véget ért az amerikai csapatok harci küldetése az országban. Az Új hajnal műveletben az amerikai katonák az iraki biztonsági erők kiképzését segítik, saját harci tevékenységet nem indíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!