Külföld

2010.12.04. 05:42

A hadsereg irányítja a spanyol repülőtereket

A hadsereg egységei vették át a forgalom irányítást szombatra virradó éjszaka a legnagyobb spanyolországi repülőtereken, mivel a légiirányítók túlnyomó többsége beteget jelentett.

MTI

A légiirányítók közvetett sztrájkja miatt a légügyi hatóságok már korábban bezárták Madrid, valamint több más város repülőterét, és bezárt a Baleári-szigeteken Palma de Mallorca, Ibiza és Menorca repülőtere is. A hatóságok közlése szerint a hétvége előtt utasok tízezrei kényszerültek a várakozásra.
A spanyol légiirányítók hosszú ideje tárgyalnak a bérekről, a munkakörülményekről és a  juttatásokról, a tárgyalások azonban eddig nem jártak eredménnyel. Mindennek kapcsán szakértők úgy vélekedtek, hogy a légiirányítók tömeges megbetegedése valóban egyfajta közvetett sztrájkot jelent.
A repülőtereken kialakult drámai helyzet enyhítése érdekében döntött úgy a kormány, hogy a hadseregre bízza a repülőterek irányítását az egész országban. Perez Rubalcaba miniszterelnök-helyettes közlése szerint a védelmi minisztérium, elsősorban a vezérkari főnök hoz majd meg minden döntést a repülőterek működtetése, a forgalom irányítása, illetve ellenőrzése érdekében.
Egyelőre nem ismeretes, hogy a repülőtereket mikor nyitják meg újra, mint ahogy az sem, hogy a katonák képesek-e a légirányítással kapcsolatos feladatok ellátására. 
Az egyik legnagyobb spanyol légitársaság, az Iberia például péntek este közölte: egyelőre legalább szombat délig valamennyi madridi járatát törölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!