Külföld

2011.01.26. 10:01

Nem kaukázusi volt a Domogyedovo repülőtéren robbantó merénylő

FMH - A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn délután végrehajtott öngyilkos merénylet elkövetője bizonyosan nem kaukázusi - állapították meg az Orosz Tudományos Akadémia Etnológiai és Antropológiai Intézetének plasztikai rekonstrukciós laboratóriumában.

MTI

A lapok már beszámoltak arról, hogy a merénylőnek csak a fejét és a két kezét találták meg. A Komszomolszkaja Pravda szerdán közölte a fejről készült fényképet, amelyről egy neves festővel portrét is készíttetett, s megkérdezte az említett laboratóriumot, ahol minden kétséget kizáróan csupán annyit tudtak mondani, hogy az illető európai, esetleg arab lehet, de kaukázusi semmiképpen sem. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a merénylet szervezői sem kaukázusiak. 
A lap idézett több szemtanút is, akik egyebek között azt állították, hogy a férfi közvetlenül a pokolgép működésbe hozása előtt orosz nyelven azt kiabálta, hogy "Most megöllek benneteket", és kikikáltotta nevét és korát is. Ez a vélekedések szerint ellentmond annak, hogy arab lett volna. 
A nyomozó szervek kaukázusi nyomot követnek. A lapok szerint az egyik moszkvai lakóparkban szilveszter napján történt robbanás összefüggésben áll a hétfői merénylettel. Feltételezik, hogy az akkor meghalt nő társaival éppen újévkor akart elkövetni merényletet, de a pokolgép óvatlan kezelés miatt felrobbant, s ekkor dolgozták ki a domogyedovói tervet a szervezők. 
Felelősségre szándékoznak vonni a repülőtér vezetését is a szükséges biztonsági intézkedések megtételének elmulasztása miatt. Domogyedovo azonban azzal védekezik, hogy a repülőtér adott övezetében a biztonság garantálása a rendőrség dolga. A lapokban ezzel kapcsolatban több szakértő megállapította, hogy az elmúlt években különböző átszervezések folytán hol ezt, hol azt a fegyveres testületet tették meg felelősnek a kérdésben, s így mostanra a "sok bába között elveszett a gyerek". 
Mások arra mutatnak rá, hogy a teljes ellenőrzés az érkezési oldalon már a bejáratnál fizikailag lehetetlen, nem véletlen, hogy másutt sincs ilyen.    

Az orosz egészségügyi minisztérium szerda reggeli adatai szerint 111 sérültet kezelnek kórházban, közülük hét állapota életveszélyes, további negyvené súlyos, a többieké közepes súlyosságú, és állapotuk kielégítő. 
Moszkvában szerdán gyásznapot tartanak: félárbocra engedték a zászlókat, elmarad az egyetemista ifjúság vidám ünnepe, Tatyjana napja, továbbá egy sor szórakoztató esemény, és számos tévéadó műsora is megváltozott.
Dmitrij Medvegyev orosz elnök néhány órásra rövidítette a történtek miatt a davosi nemzetközi gazdasági fórumon teendő látogatását: források szerint szerdán nap közben repül oda, s estére már visszatér Moszkvába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!