Külföld

2011.01.26. 16:50

Robbanás Domogyedovón - Putyin szerint nem Csecsenföldre vezetnek a nyomok

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett öngyilkos merényletnek nincs köze Csecsenföldhöz - jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz kormányfő az első vizsgálati eredményekre hivatkozva egy sajtótájékoztatón Moszkvában.

MTI

Putyin hangsúlyozta: ami a terroristákkal való esetleges tárgyalást illeti, egyetlen, magára valamit is adó ország sem lép erre az útra, és ez a terrorizmus elleni harc része. "Amint a terroristákkal tárgyalni kezdenek, fokozódik az agresszivitás, s ezzel együtt nő az áldozatok száma" - mondta, hozzátéve, hogy "a szélsőségesekkel és a terroristákkal való tárgyalásokra irányuló kísérletek vezettek a kilencvenes évek elején az első csecsenföldi háborúhoz". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkva mindig kész tárgyalni a konstruktív politikai erőkkel.  
Ugyancsak szerdán Dmitrij Medvegyev elnök a merénylet kapcsán leváltotta a Központi Szövetségi Körzet belügyminisztériumi igazgatóságának egyik magas rangú beosztottját, valamint Domogyedovo egyik vezetőjét és annak két helyettesét. Az elnök hangsúlyozta, hogy az egyelőre csak a legfelső vezetőkét érintő számonkérés folytatódni fog.
Az elnök utasítást adott a kormánynak, hogy két héten belül dolgozza ki a repülőtéri utasok vizsgálatának megszigorításához szükséges intézkedéseket.  
A merénylet halálos áldozatainak száma 36-ra emelkedett: a hivatalos közlés szerint "35 ember és az öngyilkos merénylő" vesztette életét, az áldozatok között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező brit állampolgár, Kirill Bodrashov. A halálos áldozatok zöme orosz. 
Szerdán délelőttre egyébként azonosították az összes áldozatot, az úgymond nem kaukázusi küllemű merénylő kivételével. A tettes portréját elküldték az észak-kaukázusi hatóságoknak, hogy lehetőség szerint segítsék az azonosítást.
Moszkvában és a főváros környékén lévő kórházakban szerdán 116 személyt ápoltak, közülük még hárman voltak életveszélyes állapotban, 39 sérült állapota súlyos - mondta Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter, amikor jelentést tett Putyin kormányfőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!