Külföld

2011.02.25. 17:26

A jemeni elnök ellen és mellett is tüntettek

FMH - A jemeni elnök ellen és mellett is tartottak összesen több tízezer embert megmozgató tömegfelvonulást pénteken a főváros két, egymástól kilométerekre lévő pontján.

MTI

Ali Abdullah Száleh jemeni elnök ellenzéke a Szanaai Egyetem előtt tartott tüntetésen hasonló jelszavakat skandált, mint amelyeket az egyiptomi és tunéziai felkelés óta az egész arab világban hallani: "A nép a rezsim bukását követeli". A megmozdulás részvevői pénzgyűjtő aukciót is tartottak, s egy gépkocsiért és egy óráért mintegy 3000 dollárnak megfelelő összeget szereztek. 
Ugyanakkor mintegy négy kilométerrel távolabb az elnökhöz lojális tömeg is felvonult. "Szívünkbe zárjuk az egység megteremtőjét. Nem hagyjuk magára" - hangzott az ottani jelszó.
Ádenben, a nagy kikötővárosban több mint tízezer ember vonult az utcára, s követelte Száleh uralmának végét. A rendőrök éles lőszerrel lőtték a tüntetőket, akik közül egy meghalt, s huszonkettő megsebesült. 
A Szanaatól 200 kilométerre délre lévő Taizban is mintegy tízezren vettek részt egy kormányellenes megmozduláson.  
Az elnökellenes országos tiltakozások kilenc napjának eddigi mérlege 17 halott. Száleh azt közölte, hogy nem enged "az anarchiának és az öldökléseknek", és kormánybizottság felállítását rendelte el a lemondását követelő tüntetőkkel folytatandó tárgyalásokra. A miniszterelnök vezeti az öttagú bizottságot, amely "építő és nyílt párbeszédet kezd a fiatal testvérekkel, köztük a tüntetőkkel (...) és meghallgatja", hogy ők milyen körülmények között képzelik el a jövőt - idézte a SABA hivatalos hírügynökség az elnök közleményét. Az ellenzék egyelőre nem reagált erre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!