Külföld

2011.02.10. 13:29

Kettős állampolgárság - Fico: szlovák győzelem született

"Nagy szlovák győzelemnek" minősítette Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, volt kormányfő, hogy csütörtökön a pozsonyi parlamentben sikerült megtorpedózni az állampolgársági törvényt módosító koalíciós indítvány elfogadását.

MTI

A kormánykoalíció javaslatának értelmében ezentúl egy másik állampolgárság felvétele nem járt volna az eredeti szlovák állampolgárság elveszítésével. Miután néhány koalíciós képviselő saját javaslattal módosította az indítványt, s ezt a módosítót a parlament megszavazta, a koalíció visszavonta indítványát.
"Ami a parlamentben történt, az nagy siker, nem ellenzéki, hanem szlovák siker, mert mind az ellenzék, mind a koalíció oldalán van egy képviselői csoport, amelynek érdeke, hogy gátat emeljen Orbán (Viktor) politikája elé" - jelentette ki Robert Fico.
Az ellenzéki pártvezért a koalíciós indítvánnyal kapcsolatban nagyon bántja, hogy Iveta Radicová miniszterelnök és Mikulás Dzurinda külügyminiszter a kettős állampolgárság kérdésében "abszolút módon meghátrálnak" a magyar politika előtt.
"Ha elfogadtuk volna ennek a két személynek az álláspontját, akkor ma Szlovákia pozíciója ismét gyengült volna" - húzta alá a parlament alelnöke. Hangsúlyozta: pártja kész a jelenleg hatályos állampolgársági törvény esetleges "kijavítására, pontosítására".
Igor Matovic, aki a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői csoporton belül a módosítás módosítását beterjesztő Egyszerű Emberek frakciót vezeti úgy látja: sikerült meggátolniuk, hogy egy rossz törvényt hasonlóan rosszal helyettesítsenek.
"Továbbra is hatályos a Fico-törvény, amely hasonlóan beteg mint Orbáné, de meggátoltuk egy beteg koalíciós törvény elfogadását. Nem estünk az egyik szélsőségből a másikba" - jelentette ki Matovic a parlamenti szavazás után. Szerinte az állampolgársági törvényről folyó tárgyalások most újra visszatértek a kiinduló pontra, s a koalíció időt nyert, hogy új megállapodást hozzon tető alá.
 Matovic azt állítja: a vita formája most Bugár Bélától függ, aki a koalícióban leginkább ellenezte az Egyszerű Emberek javaslatát, hogy aki úgy szerez másik állampolgárságot, hogy az illető országban él, dolgozik, tanul esetleg onnan származik, akkor ne veszítse el a szlovákot. "Most rajta a sor" - üzente a képviselő Bugárnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!