Külföld

2011.02.15. 13:41

Ötödik napja tüntetnek az elnök és az elnyomás ellen a jemeniek - összecsapások

FMH - Ismét összecsapások robbantak ki Jemen fővárosában az ellenzéki és kormánypárti tüntetők között. Az államfő és a rendszer megbuktatását célul kitűző demonstrálók kedden már az ötödik egymást követő napon vonultak utcára.

MTI

A szanaai egyetemtől mintegy háromezer ember - elsősorban egyetemisták és emberjogi aktivisták - indult el reggel az elnöki palota irányába. A Szanaa belvárosában álló épülettől másfél kilométerre a kormánypárt, az Általános Népi Kongresszus mintegy kétezer tagja, valamint rohamrendőrök nagy létszámú csapata várta a tüntetőket. A két tábor - a botokkal és kövekkel felszerelkezett tömeg - összecsapásában többen könnyebben megsebesültek. 
"Ali, távozz, távozz, és vidd magaddal a fiaidat is!" - skandálták a demonstrálók, akik már ötödik napja tüntetnek a 32 éve hatalmon lévő Ali Abdullah Szaleh Amerika-barát elnök távozását követelve. "A nép a rendszer bukását akarja" - kiabálta a tömeg. 
Az utóbbi hetekben a jemeni ellenzék által - az egyiptomi események hatására - szervezett tüntetések elsősorban a mielőbbi reformokat sürgették, aminek hatására Szaleh változásokat helyezett kilátásba, valamint ígéretet tett arra, hogy hivatali idejének lejártakor, 2013-ban nem jelölteti magát az elnöki posztra. Múlt pénteken, Hoszni Mubarak volt egyiptomi államfő távozásának hírére, azonban erőszakos fordulatot vettek az utcai megmozdulások, és már célzottan a jemeni elnök ellen irányulnak. 
Az Amnesty International (AI) emberjogvédő szervezet felszólította az arab államot, hogy "tartsa féken biztonsági erőit, és hagyjon fel az aránytalan erőszak alkalmazásával." A Human Rights Watch azt kérte a jemeni hatóságoktól, hogy a tüntető tömeg feloszlatására ne használjanak Taser sokkoló pisztolyt.
A jemenieket az elnyomás és a kilátástalan gazdasági helyzet vitte ki az utcára. Az Arab-félsziget délnyugati részén fekvő ország 23 milliós lakosságának 40 százaléka kevesebb mint 2 dollárból tengődik naponta, egyharmada pedig krónikus éhségben szenved.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!