Külföld

2011.03.09. 05:57

Líbia - Az ellenzék Ashtonnal és amerikai diplomatákkal találkozott

A nemzetközi elismerésre törekvő líbiai ellenzék képviselői Catherine Ashtonnal, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével találkoztak Strasbourgban, Kairóban pedig az Egyesült Államok tripoli nagykövetével folytattak megbeszélést - közölték uniós és amerikai források.

MTI

Egy EU-tisztségviselő elmondta, hogy Mahmud Dzsebril, a felkelők által létrehozott Líbiai Nemzeti Tanács vezetője és Ali Eszavi, a tanács "külügyminisztere" kedden találkozott Ashtonnal, szerdán pedig fel kívánnak szólalni az Európai Parlament ülésén.
Ashton szóvivője közölte, hogy a találkozó "kedvező légkörben" zajlott le, s a főképviselő reagálni fog a líbiai fél által elmondottakra.
 EU-tisztségviselők mindazonáltal hangsúlyozták: a találkozó nem a líbiai ellenzéki szervezet vagy a testület tagjainak elismerését jelenti, jóllehet az unió lemondásra szólította fel - az észak-afrikai arab országot több mint négy évtizede önkényuralmi módszerekkel irányító, az elmúlt hetekben felkelés által szorongatott - Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.
A tisztségviselők kiemelték azt is, hogy Líbiából csak nagyon felületes információk jutnak el a külvilághoz, az unió képviselői pedig ama stratégia keretében találkoztak az ellenzékiekkel, hogy megpróbálják a lehető legtöbb adatot és információt összegyűjteni.
A líbiai ellenzékiek az Európai Parlament (EP) egyik nagy frakciója, a liberálisok meghívására szerdán fel akarnak szólalni az EP ülésén.
 Közben a Líbiai Nemzeti Tanács képviselőinek egy másik csoportja Kairóban amerikai diplomatákkal, köztük Gene Cretz tripoli amerikai nagykövettel találkozott - közölte a washingtoni külügyminisztérium. Cretz január végén hazatért állomáshelyéről Washingtonba, most viszont az egyiptomi fővárosba utazott, hogy találkozzon a líbiai ellenzéki szervezet tagjaival. Philip Crowley amerikai külügyminisztériumi szóvivő megjegyezte, hogy Washington más líbiai csoportok képviselőivel is kapcsolatba lép.
A CNN amerikai hírtelevízió képes beszámolója szerint Moammer Kadhafi kedd este rövid időre megjelent abban a tripoli szállodában, amelyben a líbiai fővárosból tudósító külföldi újságírókat elszállásolták, de végül anélkül távozott, hogy nyilatkozott volna a sajtónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!