Külföld

2011.04.14. 06:49

Boszniai háborús bűnösöket tartóztattak le az USA-ban

Az Egyesült Államokban letartóztattak szerdán két, boszniai származású, de amerikai állampolgársággal rendelkező férfit, akik ellen a boszniai háború idején elkövetett háborús bűncselekmények elkövetése miatt adtak ki nemzetközi körözést Szarajevóban.

MTI

A 39 éves Edin Dzekót Washington államban, a nála egy évvel fiatalabb Rasem Handanovicot pedig Oregonban tartóztatták le. Mindketten kivándoroltak az Egyesült Államokba, s Handanovic 2002-ben, Dzeko pedig 2006-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot.
A boszniai háború idején mindketten tagjai voltak a boszniai hadsereg Zulfikar nevű muzulmán kivégzőosztagának, amely számos horvát nemzetiségű polgári lakost és katonát gyilkolt meg. A vád szerint ez a különítmény 1992 áprilisában lerohant egy falut, és meggyilkolt 16 polgári lakost. A vérengzésben mindkét vádlott részt vett, és vádirataik részletesen taglalják a mészárlásban játszott szerepüket. 
Boszniai törvények szerint az ilyen bűntényekért legkevesebb tíz év letöltendő börtönbüntetés jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!