Külföld

2011.04.22. 16:49

Jemen - Az elnök hívei és ellenfelei is utcára vonultak az eddigi legnagyobb megmozduláson

Az eddigi legnagyobb tüntetést tartották pénteken a jemeni fővárosban az Ali Abdullah Száleh elnök azonnali távozását követelő demonstrációk január végi kirobbanása óta, miközben Száleh a hatalomból való távozását célzó javaslatra válaszul azt hangoztatta, hogy ragaszkodik "alkotmányos legitimitásához".

MTI

Szanaában pénteken egyszerre tüntettek Száleh elnök hívei és ellenfelei.
Ez utóbbiak tömege az AFP francia hírügynökség becslése szerint négy kilométer hosszan kígyózott a városközpontban.
Tőlük néhány kilométerre az elnök hívei vonultak fel.
A két demonstráló csoport közé nagy számban vezényeltek ki rendfenntartókat, hogy megakadályozzák a két tábor összecsapását.
A 32 éve hatalmon lévő Száleh megszólalt a Perzsa-öböl menti arab országok által a válság rendezésére csütörtökön tett javaslat ügyében. Egy kormányforrás szerint az Öböl-menti Együttműködési Tanács  azt javasolta, hogy Jemenben alakítsanak nemzeti egységkormányt, ezt követően pedig Száleh 30 napon belül nyújtsa be lemondását a törvényhozásnak. Ezután a helyébe lépő ideiglenes államfő és a nemzeti egységkormány megszervezné a hatvan napon belül tartandó elnökválasztást. Egy magas rangú ellenzéki vezető, Haszan Zájid csütörtökön közölte: Száleh elnöknek amnesztiatörvénnyel szavatolnák, hogy a hatalomból történő távozása után nem vonják felelősségre.
Száleh hívei előtt mondott beszédében viszont azt hangoztatta, hogy bármilyen megegyezésnek illeszkednie kell a jemeni alkotmányos keretbe. Szavait a Reuters brit hírügynökség a javaslat esetleges burkolt elvetéseként, az AFP pedig egyenesen úgy értelmezte, hogy változatlanul ki akarja tölteni 2013-ig tartó megbízatását.
Száleh arról beszélt, hogy ragaszkodnak alkotmányos legitimitásukhoz, s kategorikusan elutasítják "a szabadság, a demokrácia és a politikai pluralizmus ellen irányuló államcsínykísérleteket". "Akik hatalomra akarnak jutni, bízzák rá magukat a szavazóurnák ítéletére" - hangoztatta.
A Száleh ellen tüntetők elutasították a - Jemen további káoszba süllyedésének megakadályozását célzó - rendezési tervet, s változatlanul az elnök azonnali távozását követelték.
Rendszerellenes tüntetés tartottak a fővároson kívül az ország harmadik legnagyobb városában, egyben az ellenzék fellegvárában, Taizzban is.
Jemeni katonai források által pénteken közölt legfrissebb veszteségmérleg szerint az elmúlt huszonnégy órában húsz katonát öltek meg az arab országban. Ismeretlen támadók agyonlőttek egy katonát a déli országrészben fekvő Abján tartományban. Előtte az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnyának tagjai 11 katonával végeztek a keleti országrészben, tőle északra pedig két katona vesztette életét a hadsereg és egy törzs tagjainak fegyveresek összetűzésében. A déli országrészben fekvő Lahadzs tartományban péntekre virradóra pedig nyolc ember - köztük hat katona - halt meg a köztársasági gárda és törzsi fegyveresek összecsapásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!