Külföld

2011.04.12. 09:24

Líbia - Az Afrikai Unió teljes körű együttműködésre szólított föl a felkelőket

"Teljes körű együttműködésre" szólította fel a líbiai felkelőket a közvetíteni próbáló Afrikai Unió (AU) kedden, miután azok előző nap elutasították a kontinentális szervezet tűzszüneti ajánlatát.

MTI

Az AU közleménye szerint a megbeszélés sikertelen volt, mivel az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) nem hajlandó tárgyalni a tűzszünet részleteiről addig, amíg nem teljesülnek az általuk megszabott előzetes feltételek.
A dokumentumban a szervezet felszólította az ÁNT-t, hogy Líbia érdekeit szem előtt tartva "működjön együtt, és segítse az igazságos és tartós politikai megoldás keresését és megvalósítását".
Moammer el-Kadhafi líbiai vezető elfogadta az AU tűzszüneti ajánlatát, ám a lázadók elutasították, mivel nem volt szó benne Kadhafi és fiai távozásáról, amihez ők ragaszkodnak. Musztafa Abdel Dzsalíl, az ÁNT vezetője hétfőn kiemelte, hogy "minden olyan kezdeményezés, amely nem számol ezzel, nem érdemes megfontolásra".
Az AU javaslatában azonnali fegyverszünetet, a humanitárius segélyekhez való akadálytalan hozzáférést, a külföldiek védelmét, illetve a szembenálló felek közötti párbeszéd megkezdését irányozta elő.
A líbiai rezsim közben azzal fenyegetőzik, hogy erőszakkal fog válaszolni az Európai Unió "humanitárius segítségnyújtásnak álcázott gyarmatosítási kísérleteire" a Tripolitól keletre található Miszrátában. A lakosok csak a Vöröskereszttől, illetve a Vörös Félholdtól fogadhatnak el segélyt - közölte a Dzsana állami hírügynökség.
Al-Bagdadi al-Mahmúdi kormányfő a Vöröskeresztnek azt is megígérte, hogy lehetővé teszi a külföldi vendégmunkások távozását Miszrátából. A város lakói egyébként hetek óta nélkülözik az áramot és a friss ivóvizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!