Külföld

2011.05.05. 15:14

Egy forrás szerint bin Ladent elfogás után ölték meg (frissülő hír)

Az al-Arabíja arab hírtelevízió az egyik műsorában helyet adott annak a feltevésnek, hogy Oszama bin Laden terrorista vezért elfogták, és csak utána ölték meg az amerikai kommandósok. A pakisztáni vezérkar nyilatkozatot adott ki, amelyben az szerepel: felülvizsgálják az Egyesült Államokkal folytatott együttműködést, amennyiben az utóbbi újabb rajtaütést hajtana végre a dél-ázsiai ország területén.

MTI

The New York Times-értesülés az akcióról: egyoldalú volt a harc

Kaotikus és véres, de rendkívül egyoldalú volt az a harc, amely Oszama bin Laden abbotábádi rejtekhelyén zajlott a terrorista vezér likvidálásakor - jelentette csütörtökön kormányzati forrásokra hivatkozva a The New York Times.
Az épületben lévő maroknyi ember közül egyedül Abu Ahmed al-Kuvaiti, bin Laden futára adott le lövéseket a kéttucatnyi amerikai kommandós rohamának kezdetekor. A lap értesülései szerint ugyanakkor a terrorista vezérnek a keze ügyében volt egy AK-47-es gépkarabély és egy Makarov pisztoly is, amikor végeztek vele.
Al-Kuvaiti a bin Laden otthonául szolgáló épület melletti vendégház ajtaja mögül nyitott tüzet a SEALs-kommandósokra. Azután, hogy az amerikai tengerészgyalogosok végeztek vele, valamint egy, a házban tartózkodó nővel is, a lap értesülései szerint már senki nem lőtt rájuk.
A lap által közölt beszámoló eltér a Pentagon által kedden közreadott verziótól, valamint Jay Carney szóvivőnek attól a nyilatkozatától is, amely szerint a SEALs-kommandósok "a művelet folyamán mindvégig tűzharcban álltak". A lapnak névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselők szerint a történtek hivatalos krónikája azért változott meg az elmúlt napokban, mert időre volt szükség ahhoz, hogy összesítsék a különítmény tagjainak vallomását. 
A lap forrásai szerint a különleges egység tagjaira rögtön az épületegyüttesen belüli földet érésük után rálőttek, ezért azt feltételezték, hogy odabent mindenkinek van fegyvere.
A kommandósok a főépületbe behatolva meglátták a futár fivérét, akiről azt feltételezték, hogy tüzelni készül, ezért agyonlőtték. A ház lépcsőjén felfelé haladva megölték bin Laden fiát, Kálidot, aki feléjük rontott. A legfelső szinten betörtek bin Laden szobájába, akitől karnyújtásnyira fegyverek voltak, ezért őt is lelőtték, a vele lévő nőt pedig megsebesítették. A tűzharc befejeztével a kommandósok magukkal vittek mintegy 100 különböző adathordozót, 10 komputeres merevlemezt és 5 számítógépet. 
 A Fehér Ház nem kíván további adatokat közölni, arra hivatkozva, hogy ezzel veszélyeztethetné a további akciók sikerét. Az amerikai kormány egyébként már kedden kénytelen volt helyreigazítani azt a beszámolót, amely szerint bin Laden "élő pajzsként" használta a feleségét.
Barack Obama elnök szerdán úgy döntött, hogy nem hozatja nyilvánosságra a bin Laden holttestéről készült felvételeket, mert, mint mondta, a Fehér Ház nem kívánja azokat "trófeaként" bemutatni, másfelől viszont azt sem szeretné, ha azok propagandaeszközzé válnának.
A The New York Times emlékeztetett rá, hogy Obama 2009 májusában hasonlóképpen döntött az iraki és az afgán foglyokkal kegyetlenkedő amerikai katonákról készült fotókkal kapcsolatban.

Pakisztáni vezérkar: egy újabb rajtaütés esetén felülvizsgálják az együttműködést az USA-val

Pakisztán felülvizsgálja az Egyesült Államokkal folytatott együttműködést, amennyiben az utóbbi újabb rajtaütést hajtana végre a dél-ázsiai ország területén.
Ilyen értelmű  nyilatkozatot adott ki csütörtökön a pakisztáni vezérkar, az ország szuverenitása megsértésének minősítve  az al-Kaida terrorszervezet fejének hétfőn egy pakisztáni városban történt megölését.
 "A vezérkar főnöke leszögezte: bármely (a hétfőihez) hasonló akció, amely megsérti Pakisztán szuverenitását, az Egyesült Államokkal folytatott katonai/hírszerzési együttműködés szintjének felülvizsgálatát vonja maga után" - idézte a hadsereg Asfak Kajani nyilatkozatát. Ez volt a pakisztáni hadsereg első reagálása az amerikai különleges kommandó akciójára, amelynek során abbotábádi házában rajtaütöttek és megölték Oszama bin Ladent.
A hadsereg közleménye azt is sürgette, hogy a "minimálisan szükséges" szintre csökkentsék a Pakisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszámát. A közlemény nem tért ki részletekre; amerikai részről egyelőre nem fűztek megjegyzést a közléshez.
A vezérkar egyúttal vizsgálatot ígért annak kiderítése végett, miként maradt rejtve a helyi hírszerzés előtt az, hogy Oszama bin Laden Pakisztánban bujkál. Szalman Basir külügyi államtitkár mindenesetre cáfolta, hogy a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) összejátszott volna a terrorszervezettel, lehetővé téve, hogy a körözött terroristavezér éveken át a fővárostól nem messze húzhassa meg magát.
Basir csütörtökön "téves feltételezésnek, rosszindulatú gyanúsításnak" minősítette a fenti vélekedéseket. Egyúttal úgy vélte, az ilyen állítások "arcul csapását jelentik a pakisztáni népnek és különösen az ISI-nek", amely nagy érdemeket szerzett a terrorizmus elleni küzdelemben.

A canterbury érsek szerint rossz érzést kelt egy fegyvertelen ember megölése

"Rossz érzést kelt", hogy Oszama bin Laden fegyvertelen volt, amikor az amerikai kommandósok megölték - mondta csütörtökön Canterbury érseke.
Rowan Williams, az anglikán világegyház legfőbb vallási méltósága egy londoni sajtókonferencián - amikor a rajtaütésről alkotott véleményéről kérdezték - kijelentette: egy fegyvertelen ember megölése "mindig nagyon rossz érzetet kelt, mivel (ilyen esetben) nem tűnik úgy, hogy igazságtétel történt". Az érsek szerint háborús bűnösök esetében különösen fontos, hogy "jól felismerhető" legyen az igazságtétel megtörténte.
Rowan Williams szerint a helyzeten "az sem segített túl sokat", hogy az elmúlt napokban a történtek "több különböző változata" hangzott el.

Az ENSZ részleteket akar, hogy kiderüljön: törvényes volt-e az akció

Az Oszama bin Laden elleni amerikai kommandós akcióval kapcsolatos tények részletes ismertetését kérte csütörtökön Oslóban Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világ tájékoztatása és a művelet törvényességének megállapítása céljából.
A világszervezet főbiztosa arra az újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki álláspontját, hogy mennyire elégedett a bin Ladent likvidáló támadás jogszerűségét alátámasztó amerikai magyarázatokkal. 
"Úgy gondolom, nemcsak a hivatalomnak, hanem az egész világnak joga van tudni, mi is történt pontosan" - fogalmazott Pillay újságírók előtt az al-Kaida-vezér megölésének körülményeire utalva.
Szerdán Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter a szenátusban kijelentette, hogy a különleges egység Pakisztánban végrehajtott művelete "teljes mértékben törvényes volt". 
Az akció részleteiről az elmúlt napokban több ellentmondásos információ is napvilágot látott, egyebek mellett azzal kapcsolatban, hogy a beavatkozás pillanatában volt-e fegyver a terroristavezérnél. Az amerikai hatóságok először azt állították, hogy volt, később azonban ennek az ellenkezőjét. Ennek fényében megkérdőjeleződik a speciális kommandó korábban ismertetett szándéka, miszerint élve akarták elfogni bin Ladent.
Amennyiben az al-Kaida vezetője "megpróbálta volna megadni magát, akkor úgy gondolom, elfogadtuk volna azt, de semmi jelét nem láttuk annak, hogy szándékában áll így tenni, vagyis meggyilkolása helyénvaló lépés volt" - mutatott rá Holder.
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa Oslóban hangsúlyozta: "a nemzetközi szervezet elítéli a terrorizmust, ugyanakkor megvannak az alapvető szabályai arra vonatkozóan, milyen keretek között kell a terrorizmus elleni küzdelmet megvívni". A terrorizmus felszámolását célzó harcot "a nemzetközi joggal összhangban kell megvalósítani" - mondta Pillay, hozzátéve, hogy a nemzetközi jogszabályok nem jogosítanak fel például, a kínzásra vagy bármilyen törvényes kereteken kívül eső eljárásra.


Egy forrás szerint bin Ladent elfogás után ölték meg

Az al-Arabíja arab hírtelevízió az egyik műsorában helyet adott annak a feltevésnek, hogy Oszama bin Laden terrorista vezért elfogták, és csak utána ölték meg az amerikai kommandósok.
A televízió szerint egy pakisztáni hírszerzési forrás "bin Laden lányát idézve azt mondta, hogy az al-Kaida vezetőjét nem a házában ölték meg, hanem letartóztatták, és később ölték meg". A tévé a forrást közelebbről nem jelölte meg, amint a lány nevét sem. Leon Panetta amerikai hírszerzési főnök szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai jelenleg pakisztáni őrizetben vannak. A CIA kérte, hogy további információgyűjtés céljából kihallgathassa őket, amire  Iszlámábádban ígéretet tettek.
Az amerikai CBS televízió azt a bizalmas értesülést kapta kongresszusi körökből, hogy bin Ladennél 500 euró készpénzt és két telefonszámot találtak a ruhájába bevarrva. Erről állítólag Panetta tájékoztatta a törvényhozás vezetőit. A felfedezés a tévé szerint arra utal, hogy bin Laden felkészült arra, hogy bármely pillanatban elmeneküljön, ha az amerikaiak lecsapnak rá.
Arra a kérdésre válaszul, hogy miért őrizték olyan kevesen a terrorista vezért, Panetta azt a véleményét hangoztatta, hogy bin Laden azt hitte: a védelmét szolgáló hálózat van annyira erős, hogy ő elmenekülhessen, mielőtt a támadók behatolnak az épületbe.
A Reuters brit hírügynökség által megszerzett fényképeken három férfi véres holtteste látszik. A képeket pakisztáni hírszerzők készítették a helyszínen, mintegy egy órával az amerikai akció után. A halottak közül kettőn hagyományos pakisztáni öltözék, a harmadikon póló volt. Egyikük sem hasonlít bin Ladenre. A felvételeken fegyver nem látszik, de olyan közelségből készültek, hogy gyakran nem mutatják a kezeket, karokat. Más, később készült fényképeken látszik az akcióban tönkrement és ezért felrobbantott amerikai helikopter roncsa. A farokrész szokatlan, ami korábban nem ismert lopakodó képességre utalhat a brit hírügynökség szerint, amely meg van győződve róla, hogy a képek eredetiek.

Az al-Arabíja arab hírtelevízió az egyik műsorában helyet adott annak a feltevésnek, hogy Oszama bin Laden terrorista vezért elfogták, és csak utána ölték meg az amerikai kommandósok.
A televízió szerint egy pakisztáni hírszerzési forrás "bin Laden lányát idézve azt mondta, hogy az al-Kaida vezetőjét nem a házában ölték meg, hanem letartóztatták, és később ölték meg". A tévé a forrást közelebbről nem jelölte meg, amint a lány nevét sem. Leon Panetta amerikai hírszerzési főnök szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai jelenleg pakisztáni őrizetben vannak. A CIA kérte, hogy további információgyűjtés céljából kihallgathassa őket, amire  Iszlámábádban ígéretet tettek.
Az amerikai CBS televízió azt a bizalmas értesülést kapta kongresszusi körökből, hogy bin Ladennél 500 euró készpénzt és két telefonszámot találtak a ruhájába bevarrva. Erről állítólag Panetta tájékoztatta a törvényhozás vezetőit. A felfedezés a tévé szerint arra utal, hogy bin Laden felkészült arra, hogy bármely pillanatban elmeneküljön, ha az amerikaiak lecsapnak rá.
Arra a kérdésre válaszul, hogy miért őrizték olyan kevesen a terrorista vezért, Panetta azt a véleményét hangoztatta, hogy bin Laden azt hitte: a védelmét szolgáló hálózat van annyira erős, hogy ő elmenekülhessen, mielőtt a támadók behatolnak az épületbe.
A Reuters brit hírügynökség által megszerzett fényképeken három férfi véres holtteste látszik. A képeket pakisztáni hírszerzők készítették a helyszínen, mintegy egy órával az amerikai akció után. A halottak közül kettőn hagyományos pakisztáni öltözék, a harmadikon póló volt. Egyikük sem hasonlít bin Ladenre. A felvételeken fegyver nem látszik, de olyan közelségből készültek, hogy gyakran nem mutatják a kezeket, karokat. Más, később készült fényképeken látszik az akcióban tönkrement és ezért felrobbantott amerikai helikopter roncsa. A farokrész szokatlan, ami korábban nem ismert lopakodó képességre utalhat a brit hírügynökség szerint, amely meg van győződve róla, hogy a képek eredetiek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!