Külföld

2011.05.25. 06:21

Hamufelhő - Bezártak a legnagyobb északnémet repülőterek

Szerda reggel bezártak a legnagyobb északnémet repülőterek a napokban kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt

MTI

A német légiforgalmi hatóság reggeli közleménye szerint Bréma légikikötője 5 órától, a hamburgi repülőtér pedig 6 órától zárt be. A két említett északnémet repülőtér nem fogad és nem indít repülőgépeket.
A közlemény szerint hasonló korlátozások lépnek életbe délelőtt 11 órától a magyarországi utasforgalmat is érintő berlini repülőtereken, azaz a Tegel és a Schönefeld repülőtereken.
A legnagyobb német nemzetközi repülőtér, a frankfurti, valamint a dél-németországi müncheni repülőtér lezárásáról egyelőre nincs szó. Az illetékes hatóságok hangoztatták ugyanakkor, hogy a helyzet óráról órára változhat. 
Peter Ramsauer közlekedési miniszter reggeli nyilatkozatában azt állította, hogy a német repülésügyi hatóságok jobban felkészültek a helyzetre, mint az egy évvel ezelőtti, ugyancsak izlandi vulkánkitörés idején. A miniszter közölte, hogy egy rendkívüli stáb állandóan ellenőrzi a helyzetet, és ennek fényében azonnali döntéseket hoz. 
Ramsauer megerősítette: az általa elrendelt határérték, azaz a 2 milligrammos hamutartalom felett már repülési korlátozásokat léptetnek életbe. Német repülésügyi szakértők ezzel párhuzamosan közvetve kifogásolták, hogy a határértékről Európában egyelőre nem született egységes megállapodás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!