Külföld

2011.05.20. 05:01

Obama a BBC-nek: az 1967-es izraeli határokat kell tárgyalási alapnak tekinteni

Az 1967-es izraeli határokat kell a jövőbeni palesztin állam megteremtéséről szóló tárgyalások alapjának tekinteni - mondta a BBC-nek Barack Obama amerikai elnök.

MTI

Obama, aki a jövő héten - II. Erzsébet királynő vendégeként - állami látogatást tesz Nagy-Britanniában, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjút.
A BBC által péntek hajnalban előzetesen ismertetett részletek szerint az amerikai elnök kijelentette: az izraeli-palesztin rendezés ügyében "fel kell ismerni, hogy a körülmények megváltoztak", és a két fél érdekeinek figyelembe vételével végrehajtott területcserékre is szükség lesz.
Obama szerint az Egyesült Államok álláspontja az, hogy kezdődjenek el a megbeszélések a területi és a biztonsági kérdésekről. "Még ez sem old meg mindent, mivel továbbra is ott van Jeruzsálem (státusának) problémája, és a palesztin menekültek kérdése ... ám ha haladást érünk el abban, hogy milyen lesz a két állam, és ennek realitása a felek számára egyértelművé válik, akkor mindkét oldal könnyebben tesz majd engedményeket a (területi és biztonsági) kérdések megoldása végett" - mondta az amerikai elnök.
Hozzátette:  fontos, hogy Izrael biztonságban érezze magát Ciszjordánia felől, mivel az izraeliek nem lesznek képesek előrelépni a tárgyalásokon, ha nem érzik úgy, hogy képesek önállóan megvédeni területüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!