Külföld

2011.06.08. 06:52

Hasmenésjárvány - Az uniós biztos szorosabb együttműködésre szólította föl a németeket

A külföldi szakértőkkel való szorosabb együttműködésre szólította fel a német hatóságokat a hasmenésjárvány elleni harcban az Európai Unió egészségügyi biztosa.

MTI

A Die Welt című lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában John Dalli hangsúlyozta, hogy Németországnak ezen a téren támaszkodnia kell egész Európa, illetve az Európán kívüli országok szakmai ismereteire. 
Az újság információi szerint az Európai Unió azt várja a német hatóságoktól, hogy a különlegesen veszélyes bélbaktérium okozta járvány elleni harcban az amerikai és a japán tapasztalatokat is hasznosítsa.
Szerda reggeli adatok szerint a fertőzés eddig 23 halálos áldozatot követelt Németországban, és mintegy háromezret tesz ki a megbetegedettek, valamint a fertőzésgyanús személyek száma. Közülük továbbra is több mint hatszázan vannak életveszélyben. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. A fertőzés több esetben a központi idegrendszert is megtámadta, az orvosok ilyen jellegű tünetek ellen is küzdenek.
A járvány okozta hatalmas megterhelés már-már megoldhatatlan feladatok elé állítja a kórházakat. A német egyetemi klinikák szövetsége szerdán rendkívüli pénzügyi támogatás biztosítására szólította fel a kormányt. 
A hatóságok változatlanul sötétben tapogatódznak azzal kapcsolatosan, hogy miként terjed a járvány. A spanyol uborka után immár az ugyancsak gyanúsnak tartott növényi csíráról derült ki csaknem teljes bizonyossággal, hogy nem fertőzött a kórokozó EHEC-baktériummal, így nem a járvány terjedésének forrása. Az illetékesek azonban változatlanul arra szólítják fel a lakosságot, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta mellett mellőzze a növényi csírák fogyasztását is.
Berlinben szerdán újabb válságtanácskozást tartanak a szövetségi kormány és a tartományok illetékes miniszterei, továbbá a járványos betegségekkel foglalkozó szövetségi intézetek vezetői. A tanácskozásra meghívták az unió egészségügyi biztosát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!