Külföld

2012.01.10. 19:36

Agyontaposott egy nőt a felvételiző tömeg

Tömegpánik tört ki a Johannesburgi Egyetemre jelentkező diákok között; egy asszonyt agyontapostak, további húszan pedig megsérültek.

MTI

Az oktatási intézmény kapuja előtt a pótfelvételi időszak végének közeledtével  sok ezres tömeg gyűlt össze, sokan sátrat vertek és napokig álltak a több kilométeres sorban, hogy beadják kérelmüket a 800 szabad hely egyikére. Az intézmény tájékoztatása szerint a tragédiát az okozta, hogy a jelentkezők tolakodni kezdtek a kapu előtt. A halálos áldozat az egyik diák édesanyja volt.

Habár jelentkezési időszakot a pótfelvételire hetekkel ezelőtt megnyitották, sokan csak a múlt héten kapták kézhez érettségi bizonyítványukat továbbtanulásra feljogosító jegyekkel. A tragédiához az is hozzájárult, hogy a rengeteg szegény, internet-hozzáféréssel nem rendelkező fiatal csak személyesen tudta beadni felvételi kérelmét.

Az eset rávilágított a dél-afrikai oktatási rendszer hiányosságaira, valamint az ország társadalmi problémáira is. A munkanélküliek aránya a fiatalok körében eléri az 50 százalékot, a diplomával nem rendelkezők elhelyezkedési lehetőségei pedig igen szűkösek. "A diákok kétségbeesése vezetett a pánikhoz, mivel az egyetemi felvételit tekintik az egyetlen esélyüknek a boldogulásra" - mutatott rá Ruskana Osman, a Wittwatersrand Egyetem oktatója.

A gondok mértékét szemlélteti, hogy a Johannesburgi Egyetem által kínált 800 helyre a tragédia bekövetkeztéig 4-6 ezren jelentkeztek.

A szerencsétlenség  napokkal azután történt, hogy a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt a megalapításának századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a tanulási lehetőségek kiszélesítését ígérte. Habár a Dél-Afrikai Köztársaság  költségvetésének egyötödét költi oktatásra, a rendszer minősége és hatásfoka rendkívül alacsony, az ország iskolái rendre a globális összehasonlító-listák alsó soraiban szerepelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!