Kultúra

2009.04.07. 02:28

Szíven szúrt ország

Tapolca - Szíven szúrt ország munkacímmel forgat filmet a Cozma-gyilkosságról Kálomista Gábor producer. Tapolcán a gyilkosság pillanatait és az azt megelőző jelenteket vették fel egy panzió pinceklubjában és a ház előtti járdaszakaszon.

MTI

Nincs jelentősége, hogy a filmben nem a gyilkosság valódi helyszínén, a veszprémi Patrióta lokálban és az előtte lévő járdán játszódik a jelenet - jelentette ki a producer, aki azt is elmondta: Marian Cozmát, a február 8-án hajnalban meggyilkolt neves kézilabdázót - Czapkó Antal, a szombathelyi színház művésze játssza. Marian Cozma kedvesének szerepében Oroszlán Szonja látható majd, s a kézilabdás sporttársai, barátai közül Zarko Sesumot Csányi Sándor, Uros Vilovskit Pindroch Csaba alakítja, Ivan Pesics szerepét pedig Szabó Simon kapta. - A film első részének utolsó jeleneteit vettük fel Tapolcán, az eddig elkészített 80 interjút már megvágtuk, az elkövetkező hetekben összerakjuk a 85-90 perces filmet, amelyet április végén mutatunk be az új Veszprém Arénában, majd Budapesten is - nyilatkozta Kálomista Gábor. A második rész a bűnügyi tárgyalás menetéről és az ítéletről szól majd. - Ez nem kifejezetten Cozma-emlékfilm lesz, a veszprémi csapatnak 25 éve szurkolok, mindenki a barátom, s egy objektív filmet szeretnék készíteni az esetről - mesélte a producer, aki az ügyről sokat beszélt nyomozókkal, tanúkkal, ügyészekkel, a gyanúsítottak védőivel is és még sok más emberrel. - Próbáljuk kicsit körbejárni azt is, hogy ez megtörténhetett Magyarországon, milyen itt a közbiztonság, szóval ez egy pillanatkép a mai magyar állapotokról - tette hozzá Kálomista, aki azt is elárulta: Petre Cozma, a meggyilkolt sportoló apja is eljött a tapolcai forgatásra:

- Életem egyik legdöbbenetesebb jelenete volt, amikor az apa, a két méternél magasabb, csupa szív-lélek ember, odajött megnézni azt a felvételt, amikor leszúrják a fiát - szívszorító volt, itt mindenki sírt, az egész stáb zokogott... A bűntény elkövetőit a filmben nem nevesítik, szerepeiket kaszkadőrök játsszák. - Mélységesen megrázott a Cozma-gyilkosság híre, s amikor egy hónap múlva Kálomista Gábor felhívott, hogy játsszam el Marian Cozma szerepét, a hideg kirázott, libabőrös lettem - nyilatkozta Czapkó Antal, a két méternél magasabb színművész, hozzátéve: természetesen vállalta a szerepet, amelyet igen nehéz eljátszani az apa jelenlétében. Csányi Sándor színművész úgy látja: itt senki nem gondol most a színészetre, ez nem munka, nem feladat, ez az összefogásról szól, és arról, szeretnénk valahogy emléket állítani . Pindroch Csaba úgy fogalmazott: az apa jelenlétében nehéz színészi munkaként említeni a szerepet, de a feladatot el kell végezni. Végtére a színpadon is játszunk szomorú, tragikus jeleneteket, de a színész nem sírhat, az a néző dolga - tette hozzá a színművész. Oroszlán Szonja szerint is nagyon furcsa a helyzet , mert a színészi feladat adott, de ha belegondol az ember, milyen érzés lehetett annak a lánynak, Cozma barátnőjének, hogy a szeme láttára szúrták le a kedvesét, hát a szívem elszorul és libabőrös vagyok, míg játszom . A kétrészesre tervezett produkció elkészítésén négy rendező dolgozik: Kivés György, Csillag Manó, Vecsernyés János és Babos Tamás.

A Cozma-gyilkosságról ide kattintva olvashat bővebben!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!