Kultúra

2009.05.14. 02:28

Tavaszi lázas éjszakák

FMH-információ - Tegnap megkezdődött a 62. Cannes-i Filmfesztivál. A versenyben idén nincs magyar film, de az úgynevezett Rendezők Kéthete programban lesz itthoni mű.

Szabó Zoltán

Kenyeres Bálint: A repülés története című magyar-francia koprodukcióban készült, kosztümös rövidfilmjének nemzetközi premierjét tartják a rangos párhuzamos programban. A május 22-ei díszbemutatón ott lesz a rendező, Erdély Mátyás operatőr, Hutlassa Tamás producer és Durst György koproducer, vagyis elég népes stáb kíséri a filmet. (A repülés története egyébként az idei magyar filmszemle nyitófilmje volt.) A versenyprogramba nem hívtak magyar produkciót. Annyi biztos, hogy éles küzdelem várható. Négy korábbi fődíjas mellett a legjelentősebb kortárs alkotók versengenek az Arany Pálmáért. A húsz versenyfilm rendezői közül az új-zélandi Jane Campion, a brit Ken Loach, az amerikai Quentin Tarantino és a dán Lars von Trier korábban már megnyerte a fődíjat. Azt, hogy ezt újból megtegyék, abban mások mellett az osztrák Michael Haneke, az olasz Marco Bellochio, a spanyol Pedor Almodóvar vagy a francia Alain Resnais akadályozhatja meg őket.

A 120 ország által benevezett 1700 játékfilmből 52 kapott meghívást a különböző szekciókba, 46 alkotásnak Cannes-ban lesz a premierje. A fesztivál tegnap este először nyitott animációs filmmel, Peter Doxter: Up című, a Pixar Stúdióban készült mozijával indult a mustra. Ma kezdődik a versenyprogram, méghozzá egy igazi különlegességgel: a hazájában cenzúrázott Lu Jö-rendezés, a Tavaszi lázas éjszakák egy homoszexuális kapcsolatról szól.

A zsűri elnöke Isabelle Huppert francia színésznő. Ő és a zsűri többi, színész, rendező és író tagja dönti majd el, hogy május 24-én kik kapják a díjakat, köztük az Arany Pálmát. A fesztivál 12 napja alatt mesterkurzus is várja az érdeklődőket. Az idén a kurzust az Arany Pálmát kétszer elnyert belga Dardenne-testvérek tartják. Azt is tudni lehet már, mi lesz a zárófilm május 24-én. A díjkiosztó ceremónia után Jan Kounen: Coco Chanel és Igor Sztavinszkij című műveit vetítik le az illusztris nézőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!