Kultúra

2010.02.04. 19:06

Cseh Tamás-emlékhely: kiállítás az ötletekből

Hatvanöt pályázó hatvankilenc pályaművet nyújtott be a Budavári Önkormányzat ötletpályázatára, amelynek győztes munkája Cseh Tamásnak állít majd emléket a tavaly elhunyt dalszerző-énekes és Bereményi Géza hajdani közös lakóhelyén, az I. kerületi Iskola utca 35. számú háznál. A pályaművekből csütörtök este nyílt kiállítás a Várnegyed Galériában.

MTI

A munkák között van, amelyik hagyományos emléktáblával emlékezne Cseh Tamásra, és számos olyan is akad, amelyik újszerűen, szokatlan formában hívná fel a figyelmet a dalok születésének helyére. Többen álmodtak meg például Cseh Tamás-dallamokat zenélő telefonfülkét, az indiánlétet megidéző tipit, mások a két barát egykori üzenőcetlijeiből készítettek kollázst, sokan pedig a kaputelefont alakítanák át oly módon, hogy a gombokat megnyomva ismert dalrészletek csendülnének fel. Az egyik pályázó emléktócsákat képzelt az Iskola utca 35-ös szám elé és az I. kerület több pontjára, így idézve meg Cseh Tamás és Bereményi Géza egyik dalsorát.
Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, aki Bereményi Géza íróval, Cseh Tamás alkotótársával együtt nyitotta meg a kiállítást, az MTI-nek elmondta: a pályaműveket két bizottság bírálja el. Az egyikben a pályatársak, barátok mondanak véleményt, a másikban felkért szakértők. A végső döntést végül az önkormányzat képviselőtestülete hozza meg.
A polgármester hozzátette: a szakértők között van Jankovics Marcell filmrendező, Osskó Judit építész, Bolberitz Henrik építész, a másik döntőbizottságot többek közt Cseh Tamás felesége, Császár Bíró Éva, a gyerekek, András és Borbála, Másik János zenész, Bérczes László rendező, Hanák Gábor történész alkotja.
A polgármester felidézte, hogy a pályázatokat január 22-én bontották fel, és azokról a szakértő bizottság már meg is hozta a döntését. A polgármester az ötletek sokszínűségét emelte ki, valamint azok "hihetetlen rezonanciáját" a tavaly elhunyt dalszerző énekes dalaival. Hozzáfűzte: a végső döntésnél a kiállítás vendégkönyvébe írt véleményeket is figyelembe veszik.
Nagy Gábor Tamás az MTI kérdésére azt mondta: csak a pályázatok elbírálása után tudják meghatározni, mennyit áldoz a kerület az emlékhelyre. Az ötletek között ugyanis van olyan, ami csekély összegből megvalósítható, míg például Az ócska cipő jeligére érkezett munka a híres Musée du Quai Branly Vertical Gardenjének mintájára növényekkel díszítené fel a ház homlokzatát.
Bereményi Géza felidézte első találkozásukat az énekessel, valamint elmondta, hogyan költöztek össze, miként született az első dal, Az ócska cipő. Hozzátette: "furcsán érzi magát", hogy emlékhellyé válik egykori albérletük, és megvallotta, eddig nem bírt az Iskola utca közelébe menni, mert "túl erősek voltak az emlékek".
A Cseh Tamásnak emléket állító pályaművekből nyílt tárlat február 24-éig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!