Kultúra

2010.02.23. 05:58

Műgyűjtők éjszakája

Címkék#műgyűjtő

Kortárs nagymesterek kiállításai, árverés és aukciós tárlat vernisszázs is várja az érdeklődőket a 15. Műgyűjtők éjszakáján csütörtökön a budapesti Falk Miksa utcában és környékén.

MTI

A mostani eseményen összesen tizenhét galéria vesz részt.
Lossonczy Tamás, a tavaly novemberben 105 éves korában elhunyt festőművész 1945 és 2009 között született papírmunkáit a MissionArt Galéria tárlata mutatja be. A kiállításon a negyvenes-ötvenes évekből származó korai rajzok, akvarellek, nagyméretű kollázsok és más papír alapú művek láthatók.
A bemutató premier is, hiszen ez az első alkalom, hogy az egész életművét feldolgozó kiállítást rendeznek Lossonczy Tamás papírmunkáiból. Andrási Kata, a rendezvény kommunikációs referense az MTI-nek elmondta, hogy szintén a Művészetek éjszakáján a Pintér Sonja Kortárs Galéria az alkotó olaj-vászon képeiből ad helyet válogatott tárlatnak.
 Sándorfi István, Franciaországban élt és alkotott magyar származású festőművész munkáiból a Kálmán Makláry Fine Artsban lesz látható csütörtökön válogatott kiállítás. A tárlatra külföldi magángyűjteményből érkeznek a képek, leginkább a 70-es, 80-as években született alkotásokból, és köztük van Sándorfi több jelentős műve is.
A Prestige Galéria Bak Imre munkáit tárja a közönség elé Válaszok címmel, az önálló tárlat a Masters' Age sorozatba illeszkedik. A Dénes Galéria árverést rendez 20 órától: autentikus nomád szőnyegek, 2000 éves kínai terrakotta figurák, valamint az 1800-as évek elejéről származó hajózási navigációs eszközök kerülnek kalapács alá alacsony kikiáltási árakkal. A Pintér Aukciósházban árverési kiállítás nyílik a március 3-i aukció anyagából, amelyben kizárólag klasszikus festmények és műtárgyak szerepelnek.
A Haas Galéria XX. századi festményeket és rajzokat bemutató sorozatát folytatja a Modern klasszikusok - Klasszikus modernek VI. című kiállításával, amelyet csütörtökön 19 és 21 órai kezdettel vezetéssel tekinthet meg a közönség. Müller Árpád korai műveiből kamara-kiállítás nyílik az Artcore Galériában Hőskorszak címmel, a Bardoni Intérieur pedig Sallay László festőművész tizenöt legfrissebb munkáját mutatja be a közönségnek. Az Artkatakomba Kovács G. Tamás sokszorosító grafikus Szuvenír című tárlatával várja a közönséget, a zenéről az Escargoz Music Group gondoskodik.
A Hervé Gallery Hervé-Lóránth Ervin, Fürjesi Csaba, Szabó-Sípos Barnabás, Kalocsai Zoltán és Imnaculada Montoya kortárs művészek alkotásaiból válogatott tárlattal mutatkozik be a Műgyűjtők éjszakáján. A Nemes Galéria XIX. és XX. századi magyar festményekkel, grafikákkal, valamint régi külföldi mesterek alkotásaival várják a betérőket, a Ferenczi Enteriőr pedig teljes raktárkészletét kiárusítja jelentős kedvezményekkel, akciókkal. A B55 Kortárs Galériában Bánki Ákos Abstraktció 2.0 című tárlatát búcsúztatják katalógus bemutatóval és tárlatvezetéssel.
A Pintér Aukciósházban a Grencsó Bio Kollektív zenél, nem marad el a Haas Daléria műsora sem, a Haas Galériában pedig Weszely Ernő muzsikál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!