Kultúra

2010.05.22. 21:22

Óriási örömjáték a belvárosban

Székesfehérvár - Szinte pillanatok alatt népesült be a Romkert és egy könyvesbolt által határolt tér a belvárosban, ahol a Terembura egyesület pályázatának köszönhetően megvalósult köztéri játékokat mutatták be, s adták át a jogos használóknak, gyerekeknek, játékos kedvű felnőtteknek egyaránt.

Bokros Judit

Szombaton kora délután először csak páran lézengtek a Romkert mellett, ahol fura színes műanyag-összeállítás és egy hálós valami hívogatta felfedezésre az arra járókat. Aztán ahogy megérkezett Arany Zoltán, szinte robbantott a köz rendelkezésére bocsátott óriásjátékával, amelyet hirtelen mindenki birtokba akart venni. Egy emberként "fújtattunk" a régi varrógép és egy ugyancsak régi ipari lámpa keresztezéséből létrehozott, csocsóasztalra, Ufo-Hamira, gombfocira (tetszés szerint választandó) emlékeztető tárgy mellett, a játék lényege ugyanis az, hogy egy golyót el kell juttatni a teaszűrőkosárba, de mindezt úgy, hogy levegővel irányítjuk. De nem ám fújni kell, hanem erőteljesen nyomkodni a játékasztal oldalára felszerelt, orvosi beöntésre használt pumpát, ebből jön a levegő. Hogy valójában mit is nyomkodunk olyan lelkesen, azt már Arany Zoltántól tudtam meg, akinek találmánya a hirtelen keresztségben a Fújmány nevet kapta. Zoltán két éve gondolkozott az ötleten, amely a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület pályázata révén valósulhatott meg. Az eszköz körülbelül másfél hónapos alkotómunkát kívánt, és a megnyitó előtt készült el. Nehéz volt összerakni - árulta el Zoltán, aki a részleteknél abba is beavatott, hogy a fújtatásra szolgáló pumpákat orvosi műszerboltban szerezte be.
A tesztelő kedv szerencsére nem lanyhult, a gyarapodó közönség láncreakciószerűen próbálta ki a másik három játékot is. Ezek egyike a budapesti Oláh Zsófia Láblabirintja, ami egy érdekes, színes műanyaglapokból alkotott játék. A cél természetesen a kivezető út megtalálása a labirintusból, végighaladva a lapokból domborodó felületeken. A játék így remekül  használható az egészséges, de a vak emberek számára is, ráadásul újrafelhasznált műanyagból készült. A találmány jelenleg szabadalmi mintaoltalom alatt áll - tudtam meg Zsófitól, aki a soproni egyetem faipari mérnök szakán végzett, és terméktervezőként dolgozik. 
A malomjáték rajongói a szentendrei Lukács Manuéla kreativitásának köszönhetően kipróbálhatják a malom 3D-s, összecsukható verzióját, amelynek játékszabályai megegyeznek a hagyományos, kétdimenziós játékéval. Manuéla az ELTE jogi karán végzett, de már 7 éves kora óta pattannak ki a fejéből különböző találmányok, amelyekkel még díjat is nyert. Célja, hogy minél több újítást hozzon létre, az innováció területén tevékenykedik, végzettségének köszönhetően pedig a tárgyak felhasználásának jogszabályi keretét is meg tudja alkotni.
A székesfehérvári Gévai Bálint ugyancsak egy malom játékot alkotott, ám most a szélmalom változatra kell gondolni. Bálint egy kissé megkésve érkezett találmányával, amelyet annál nagyobb lelkesedés és tesztelőkedv fogadott. Itt egy golyót kell eljuttatni a megfelelő helyre, bizonyos csatornákon át, madzagok húzogatásával. Az ifjú alkotó egy hónap alatt hozta össze a munkát, kifejezetten a Terembura pályázata által inspirálva.
Az ötletbörze tehát igen sikeresnek bizonyult, a megyehatáron innen és túl is jelentkeztek rá alkotók - tudtam meg Rosta Helgától, az egyesület tagjától. Összesen négy pályázatot támogattak, a játékokat pedig a Kortárs fesztivál keretein belül május 29-én kiviszik a Bory-várba, addig pedig a fesztivál különböző helyszínein lehet kipróbálni őket.
Aki erről lemarad, az a május 30-i gyermeknapon élvezheti a köztéri játékok örömeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!