Kultúra

2010.09.06. 02:29

Arany Oroszlán: kié lesz az idén?

Velence - Szeptember 11-ig tart a 67. filmfesztivál, a világ egyik legismertebb, legrangosabb mustrája. Több, mint nyolcvan világpremier szerepel a programban.

MTI

A fesztiválon már bemutatták a két éve elhunyt Do Risi 1974-es filmjének, A nő illatának felújított változatát, illetve Darren Aronofsky amerikai rendező Black Swan című filmdrámáját, amelynek főszerepét Natalie Portman alakítja. A balettvilág kulisszái mögött játszódó produkció a fesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlánért is versenybe száll. Aronofsky két éve A pankrátor című filmjével már elnyerte egyszer a trófeát. A 67. Velencei Filmfesztiválon négy versenyszekcióban 86 filmet láthat a közönség. Ebből 82 alkotás a világon először itt mutatkozik be. A játékfilmes mezőnyben 24 versenyfilm szerepel, egyikük a magyar Mythberg Films produkciós cég közreműködésével készült Essential Killing című alkotás. Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező szinte dialógusok nélküli thrillerének főszerepeit Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner (Roman Polanski felesége) alakítják. Az idén egyébként fiatalos rendezőgárda verseng az Arany Oroszlánért, mivel a rendezők átlagéletkora 47 év. A díjról a Quentin Tarantino vezette nemzetközi zsűri dönt majd. Erős az ázsiai mezőny, de az amerikai filmgyártás is 19 produkcióval van jelen. A fesztivál záró filmje, A vihar szintén egy amerikai rendező, Julie Taymor munkája. Egy Arany Oroszlán sorsa már biztos: az életműdíjat John Woo filmrendező kapja az akciófilmek megújításában az elmúlt évtizedek során végzett forradalmi munkájáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!