Kultúra

2011.02.28. 09:15

A Die Zeit árulásról beszél a magyar médiatörvény kapcsán

FMH - Magyarország bűntársai címmel közölt cikket a Die Zeit liberális hetilap online kiadása a magyar médiatörvényről. Az írás alcíme: A médiatörvény csaknem változatlan marad, ezzel pedig az EU elárulja Európa értékeit.

MTI

A szerző, Alice Bota nyíltan az Európai Uniót hibáztatja azért, hogy beletörődik abba, amibe nem szabad beletörődni. Brüsszel ugyanis túl keveset követelt Budapesttől, csupán minimális korrekciókat egy olyan törvényen, amely durva beavatkozást jelent a sajtószabadságba.

A szerző emlékeztet arra, hogy a decemberben elfogadott médiatörvény heves felháborodást váltott ki az országban és Európában, s ezt az EU sem hagyhatta figyelmen kívül. Két lehetősége volt: rákérdezhetett volna az európai értékekre és arra, miként bánik azokkal Magyarország, ideértve az összes kellemetlen következményt.

A bizottság azonban a technokrata utat választotta: apró korrektúrákat kívánt. Négy pontot kifogásolt - négy változtatás következett. Az egyetlen tartalmi módosítás a személyek elleni támadásokat érinti. Mintha a "kiegyensúlyozott beszámolók" kötelezettsége a blogokon kívül a világ legtermészetesebb dolga volna, és nem szorulna változtatásra. Mindezzel a dolog nem lett szebb, inkább csúnyább, mert így elsősorban Európa konzervatív politikusai váltak Magyarország bűntársaivá - állította a szerző.

Európában többnyire konzervatív kormányok vannak hatalmon, az Európai Parlamentben is övék a legerősebb frakció, a legfontosabb posztokat ők töltik be, így a bizottság elnöki tisztségét is. A konzervatív tábor legsikeresebb embere Orbán Viktor. Senki nem nyert ekkora fölénnyel választásokat Európában, senkinek nincs ekkora többsége a parlamentben és ekkora hatalmi bázisa a saját országában. Hátba lehet-e támadni egy ilyen vezetőt? A médiatörvényről a Bundestagban rendezett vitában a CDU/CSU politikusai feltűnően tartózkodóak voltak; ha volt is bírálat, az feltűnően enyhe, szinte kíméletes volt - olvasható a cikkben.

Az EP néhány konzervatív képviselőjében ugyan erősebb a feszengés, mint az összetartozás érzése, ám ők vannak kisebbségben. Orbán bírálói pedig megkönnyítik a magyar kormányfő dolgát, amikor nagy hangon vádaskodnak, a "vezéri államba" vezető utat emlegetik, vagy Lukasenka fehérorosz diktátorral hasonlítják össze Orbánt ahelyett, hogy konkrétan vitába szállnának a törvény egyes elemeivel.

Már régen nem csak a médiatörvényről van szó. Orbán Viktor nekilátott megvalósítani azt, amit "a nemzeti egység rendszerének" nevez: a társadalom "határozott, kompromisszumot nem ismerő, rendíthetetlen" átalakítását, amely nemzetként hangsúlyozza Magyarországot. Ezek nem üres szavak. Intézményeket alakítanak át, fosztanak meg hatalmuktól - például az alkotmánybíróságot. Már készül az új alkotmány, amely a szent koronára hivatkozik. A médiatörvény csupán egy része a tervnek - teszi hozzá a szerző.

Brüsszelnek ezen a ponton meg kellett volna védenie az európai értékeket, még ha ez egyet jelentett is volna Magyarország elleni szankciók elrendelésével. Ehelyett az EU a technokráciához való menekülés mellett döntött. Ettől lesz a magyar botrányból európai - írta a zeit.de.

A cikk ide kattintva érhető el!

Cikkek a médiatörvényről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!