Kultúra

2012.06.09. 13:59

Megnyílt a Terembura Kisház! (fotóval frissítve)

Székesfehérvár - Ma 10 órától tart a Rác utcában a Terembura Kisház avatása. De persze, mindenféle fölösleges „hivataloskodás”, ünnepi beszéd, protokolláris szalagátvágás nélkül, hiszen a házikó működtetője, a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület tagjai elsősorban azt szeretnék, ha a nagyközönség - főként a gyerekek és persze, az őket kísérő szülők - jó hangulatban, hasznosan töltenék el ott a szabadidejüket.

Gábor Gina

Ma a  háznyitó családi napon, a nyárias melegben a kert árnyas dió és cseresznyefája alatt este hat óráig folyamatosan várják az érdeklődőket. (Mi délelőtt jártunk a Rác utcai házban, de még most, szombat délután is érdemes elindulni... ) Akár fénybefőttet is csinálhatunk.  Hogy az mi? Csak ragasztó és befőttesüveg kell hozzá: az utóbbit kívülről csipkés, vagy áttetsző, színes-mintás  papírral burkoljuk, és az üvegbe helyezett gyertyát meggyújtva hangulatos világítótestet hozunk létre De Arany Gold Zoltán vizuális játékai is felkeltik a figyelmet. Arany Gold néhány éve egy pályázat segítségével alkotta meg fémből, talált tárgyakból a robotpincért, amely körbe forgatható hengereket tart. A henger oldalán, a nyílásba nézve megelevenednek  a hengerbe helyezett fázisrajzok, fut a lovacska, mozdul a kedves robotfigura: íme, a mozi őse, ami a mai gyerekeket is lenyűgözi. Űrbéli képeslapokat is készíthet, aki akar, délután 16 óráig pedig Simon Ágitól és Varga Gábor Farkastól tanulhatuk galaktikus nyomdázást. A szitanyomatok sablonjai ugyanis egytől egyig a csillagászatot, az űrutazást idézik   Soós Arnold és Franczia Dániel szintén délután (14 órától) különleges hangszereken  játszik, és az izgalmas zeneszerszámokkal azután a hangszersimogatóban is megismerkedhet a közönség.

A 2006-ban alakult Terembura  egyesület - amelynek elnöke Baranyai Nóra szociológus - eddig terem nélkül, különféle helyszíneken, főként múzeumokban tartott  családi napokat, játékos foglalkozásokat. Az egyesület tagjai - a város kultúrájához kötődő főként fiatal művelődésszervezők, pedagógusok, könyvtárosok, múzeológusok, kultúrantropológusok -  arra szövetkeztek, hogy játékos formában, élményszerűen adják át az ismereteket a 4-18 éves korosztálynak. Megalakulásuk óta missziót vállalnak azzal, hogy fantáziát megmozgató foglalkozásaikkal becsalogatják a gyerekeket és a fiatalokat a múzeumok kiállításaira, ahol a kreatív feladatok, a  játékos vetélkedések, a kézműveskedés, a közös mesélés  közben a gyerekek megismerkedhetnek a művészetekkel, észrevétlenül gyarapíthatják ismereteiket Ráadásul a Terembura lelkes tagjai számára mindez leginkább sok önkéntes munkát jelent. Rengeteget pályáznak, hogy programjaikat meg tudják valósítani - tudtuk meg  a Terembura tagjától, Rosta Helgától, akit arra kértünk, hogy a kisház-avató családi napon vezessen körbe új székhelyükön, a Palotavárosi Skanzen múltidéző takaros házikóinak egyikében.

- A pályázati pénzekből tettünk félre, úgy gyűjtögettük össze a ház bérleti díját, és a szabadidőnkben magunk csinosítottuk, takarítottuk ki az épületet - mesélte Rosta Helga.

A  házikó hátsó szobája kap a legkevesebb fényt, ott afféle mesélésre alkalmas kuckót alakítanak majd ki, padlószőnyeggel és babzsákokkal, a ház első, világosabb szobája lesz a rajzolás, festés, ragasztás, a kreatív foglalkozások színtere, de hátul, a pajtában is lesz majd mód a kézművességre, például a nemezelésre. A Terembura a nyárra különféle táborokat is szervez, amelyek színhelye szintén a Rác utcai Terembura Kisház lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!