Kultúra

2012.10.19. 07:01

Emlékművet avatnak nemzeti ünnepünkön Enyingen

Enying - Emlékművet avatnak nemzeti ünnepünkön az ENSZ úgynevezett "magyar üggyel" foglalkozó hős dán diplomata, Povl Bang-Jensen emlékére a kisvárosban.

V. Varga József

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára október 23-án, kedden 15 órától emlékeznek a Vas Gereben Művelődési Házban. Köszöntőt mond Pődör Gyula polgármester. A Tinódi református iskola diákjai színdarabot mutatnak be Povl Bang-Jensen hős dán ENSZ-diplomatáról, aki az úgynevezett "magyar üggyel" foglalkozó Ötös Bizottság tagjaként több mint száz 1956-os forradalmártól vett fel tanúvallomást a forradalomról és az utána következő megtorlásokról. Ám sem a világpolitika, sem az ENSZ nem volt érdekelt az ötvenhatos forradalom ügyében az igazság feltárására. Amikor a tanúk névsorát kérték a diplomatától, ő megtagadta a forradalmárok nevének kiadását, mert tartott az azonnali megtorlásoktól. Nem sokkal azután, hogy megalázó körülmények között elbocsátották az ENSZ-ből, 1959 novemberében halva találták egy New York-i parkban.

A művelődési ház aulájában képkiállítást nyitnak a kecskeméti Dán Kulturális Intézet közreműködésével. Ezt követően a Szabadság téren emlékkövet avatnak Povl Bang-Jensen emlékére, beszédet mond Nagy András történész és Tom Noerring Dánia magyarországi nagykövete, tubán játszik Jens Clausen. A megemlékezés koszorúzással folytatódik az 1956-os kopjafánál, majd ökumenikus imádsággal fejeződik be a katolikus templomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!