Kultúra

2013.11.25. 19:45

A marimbát összeszerelni sem egyszerű

Egy hangszer, amit kevesen ismernek, de amelynek sokan tapsolhattak az elmúlt hétvégén.

Tribolt Lajos

Marimbát csak az vegyen, aki szívesen cipekedik. A zenetanárral és a fotós kollégámmal több fordulóban hordtuk be a hangszer alkatrészeit az autóból. Azután hosszú percekig eltartott, míg a tanár úr összeszerelte a hangszert.

A marimba egy ütős hangszer, ám a hossza 2,5 méter. Amit mi segítettünk összeállítani, az japán gyártás, történetesen Yamaha.

A hangszer ugyan ütősnek minősül, ám dallamokat is elő lehet csalni belőle. Öt oktávot tud – persze csak ha hozzáértő kezeli.

A marimba összeszerelése nem egy könnyű feladat, még Juhász Balázs zenetanárnak sem (Fotó: Ónodi Zoltán)

Előbb persze össze kell szerelni. Egy hosszú alapszerkezetre kerülnek az ütővel megszólaltatott részek. A tanár úr, Juhász Balázs mintegy félóra alatt összeszerelte kedvünkért a hangszert, ami félig betöltötte a művelődési ház előterét. Amikor azután megszólaltatta elképedve hallgattuk a hangszert. Mert tényleg nem csak ritmust, hanem dallamot is tud.

Juhász úr felvilágosított bennünket, hogy a szilofon az alap, azon lehet megtanulni a lényeget. Az afrikai eredetű hangszer a különböző fajta ütőktől más-más hangot ad, más lesz a hangszíne.

A filmzene kedvelőknek ismerős lehet a hangzása, de hazánkban szólóban szinte ismeretlen.

A billentyűzete olyan, mint egy zongora kinagyított klaviatúrája. Igazából afrikai múltja után akkor lett ismertebb a kontinensünkön, amikor európai billentyűzetet kapott. Így tett szert európai elterjedésre. Az elterjedést persze csínján kell értenünk, hiszen már csak méretei miatt sem lesz soha tömegesen használt hangszer. Az alkotó elemeket hárman hordtuk be az autóból és mintegy húsz percbe került az összeszerelése. Pedig hozzáértő szerelte. Mi pedig elképedve néztük, hogy milyen méretű az egész összeszerelve. Talán a legnagyobb méretű hangszer, nagyobb a zongoránál is.

Juhász úr hétvégi adonyikoncertjén több műfaj is megszólalt, fiataloknak és idősebbeknek is szóltak zeneművek. Minden műfaj helyet kapott. Aki még nem hallott ilyen hangszert, annak igazi élmény volt. Az ütemek és dallamok együtt olyan hangzást adnak, amit más hangszer nem nagyon tud. Juhász Balázs zenetanár előadásával nyilván új híveket szerzett a marimbának, ennek a különleges hangszernek.

Különleges zenei csemege volt tehát a hétvégi koncert az adonyi művelődési házban mindenki számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!