Kultúra

2015.05.17. 14:32

Három együttest is dirigált Pfiffer Zsuzsanna

Martonvásár - Az országban két női fúvószenekari karnagyot tartanak számon: az egyikük Pfiffer Zsuzsanna, a helyi kulturális központ igazgatója. A tanárnő különlegesen tölti szabadidejének egy részét is, merülő búvárkodik a messzi vizekben.

Zsohár Melinda

Dinamikus, erőteljes egyéniség Pfiffer Zsuzsanna, a székesfehérvári születésű karmester. Persze nem ez a legfőbb ismertetőjele, de valóban különleges dolgot művel a női fúvószenekari karnagysággal, ami itt Martonvásáron viszont megszokott. Ma már itt is él a tanárnő, megszerette ezt a helyet, s lélekben is elkötelezte magát a város mellett, ahol annyi mindent tett, s ahonnan annyi mindent kapott. Leginkább feladatokat, s szeretetet.

- Én nem jártam utána, de Dohos László neves katonazenész szerint ketten vezénylünk fúvószenekart az országban - nyugtázza Zsuzsanna a tényt. A fehérvári lány Szombathelyen végzett a zeneművészeti szakközépiskolában, 14 esztendős korától fogva fúvószenekarban játszik. Klarinétos, ha úgy tetszik, ez kicsit talán nőiesebb hangszer, mint mondjuk a trombita, ami hangzásra a legkedvesebb hangszere, vallja be.

- A martonvásári zenekar nagy múltra tekint vissza, még bőven a szocializmusban alakultak, s az akkori idők ellenére tettek szert nyugat-európai zenei kapcsolatra mesél az előzményekről. Bereczki Sándornak, a Keil Ernő Fúvószenei Egyesület elnökének ötven éve van szőleje Martonvásáron. Hatvan éve muzsikál a zenekarban, s neki volt 1976-ban a francia kapcsolata Saint Avertin-nel, ami azóta is tart. A franciák mellett a német Baienfurttal is testvérvárosi szövetségben van Martonvásár. Felváltva tartják a fúvószenei fesztiválokat egymás országában, az idén, a Beethoven-Brunszvik szoboravatónkon nálunk találkoztak a csapatok, s így vezényelhettem mindannyiukat egyszerre.

Pfiffer Zsuzsanna tizennégy esztendős korától fogva fúvószenekarban játszik, ma már karmester is
Fotó: BKK

Pécsett, a Zeneművészeti Főiskola klarinét- és kamaraművész-szakán végzett Zsuzsanna, 1995-től játszik a martonvásári fúvósoknál, 1999-től pedig tanít a művészeti iskolában. A martoni fúvósokat a ma Fehérváron tanító mélyrézfúvós tanár Kovács Tamás vezette, 2006-ban azonban eltávozott, s akkor sokan elhagyták a zenekart. Nemes József művészeti iskolai igazgató kérte fel Pfiffer Zsuzsannát, hogy indítsák újra az együttest. A Macska nevű kávézóban, a törzshelyükön újjáalakultak, a tenorkürt, a baritonkürt, a harsona és a tuba azonnal készen állt. A zenekarban fa- és rézfúvósok, valamint ütősök muzsikálnak, sokat szerepelnek, népszerűek.

- Kedvenc zenei korszakom a romantika, s nagyon szeretem a klezmer muzsikát, néha összeállunk a környékben jó barátságban álló zenésztársakkal alkalmi örömzenélésre - mondja Zsuzsanna, aki harmadik éve a Beethoven-Brunszvik Kulturális Közművelődési Központ igazgatói tisztét is viseli. Jó csapattal dolgozik, Nagy Árpád kommunikációs szakértő kollégájával és Tóth Andrásné Mártával, aki a Martoni Nyár programsorozatának megteremtése óta motorja, fő szervezője, lelke minden rendezvénynek. Most készülnek a nagyszabású gyermeknapra, június 20-án bekapcsolódnak a Múzeumok éjszakájába, s szeptemberben a Magyar Népdal Napja helyszíne ismét a város lesz, mint tavaly.

A búvárkodásról beszélnénk még, mert Zsuzsanna saját bevallása szerint igazi vízibolha . Nyolc éve merült le először, imádja a víz alatti világot! És süt-főz, reformkonyhásan, sosincs megállás az életében. De a búvárkodásról majd legközelebb, állapodunk meg. Az is megér egy külön mesét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!