Kultúra

2015.09.18. 12:18

Esténként amerikai bíró lesz

Székesfehérvár - Természetesen nem a törvényszéken, még csak nem is otthon, hanem a Vörösmarty Színházban.

Szabó Zoltán

Soós Gyula, a Székesfehérvári Törvényszék büntető kollégiumának tanácselnöke lesz ugyanis a Tizenkét dühös ember című előadás amerikai bírája, jobban mondva magyar hangja a darab elején. Róla már többször írtunk, hiszen számos olyan tárgyalásról, ítélethirdetésről tudósítottunk, amelyet ő vezetett, hirdetett ki élet és testi épség elleni ügyekben. Annak kapcsán is, hogy 12 évig a számazonosság itt nyilván a véletlen műve ő volt a Fejér Megyei Bíróság (a mai törvényszék) elnöke. Legutóbb pedig azért, mert nagy kedvvel énekel a Horányi Ottília vezette Primavera kórusban, mégpedig basszust.

Soós Gyula a kórusban basszust énekel, Reginald Rose darabjában pedig a bírónak kölcsönzi a hangját Fotó: Koppán Viktor

Ha pedig egy üzlet beindul...! A történet még tavaszra nyúlik vissza, amikor is a Vörösmarty Színház segítséget kér a Székesfehérvári Törvényszéktől. A Reginald Rose világhírű darabját színpadra állító Cserhalmi György rendező (Kossuth-díjas színművész, A nemzet színésze) koncepciója ugyanis az volt, hogy a darab elején a tizenkét dühös ember, azaz esküdt instruálására szolgáló bírói útmutatást semmiképpen sem egy hivatásos színész, hanem a hitelesség kedvéért egy tapasztalt, férfi bíró mondja hangfelvételre. Rendhagyó felkérést kapott tehát a törvényszék büntető kollégiuma, annak vezetője, Nyíri Zoltán melyre azonnal igent mondtak.

- A kollégiumvezető megkérdezte, hogy elvállalnám-e a rendhagyó bírói szerepet, én pedig örömmel válaszoltam igent. - mondta el lapunknak Soós Gyula. - A darab elején az én hangomon mondja el a bíró, hogy mire figyeljenek, mi a feladatuk, kötelességük. Hogy minden szem és fül őket látja és hallja, és a lelkiismeretüknek megfelelően döntsenek. Két lehetőségük van: a felmentés vagy a halálbüntetés. Felkerestem a színházban Cserhalmi Györgyöt, és csináltunk egy próbafelvételt. Ami olyan jól sikerült, hogy azonnal elnyerte a rendező tetszését, nem kellett megismételni. Örömmel vettem részt a játékban , szakmai értelemben is érdekes volt egy másfajta ítélkezési gyakorlatot legalább így kipróbálni. Ráadásul a május 31-i zárt bemutató alapján mondhatom, hogy az előadás nagyon jó lett.

Hasonlóan vélekedik egyébként Nyíri Zoltán is, akinek tetszését szintén igencsak elnyerte a rendezés, és a törvényszék honlapja szerint azt ugyanis mondta: a darab megtekintése minden bírónak szigorúan ajánlott ! Ráadásul látni ugyan nem látják őt, de a hangját hallják kollégájuknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!