Kultúra

2017.03.15. 14:55

Arató Antal és Köntös Attila mesélt pályakezdésről, fehérvári emlékekről

Székesfehérvár - A könyv és annak szeretete, az ahhoz kötődő munka került terítékre a Közéleti és Kulturális Szalon legutóbbi beszélgetésén. A vendégek Arató Antal és Köntös Attila voltak.

Bokros Judit

A Zsolt utcai Közösségi Ház időről időre olyan esteknek ad helyet, amelyeken a Fehérvár kulturális és közéletében jelentős szerepet betöltő, elismert emberekkel beszélget a házigazda. Utóbbi ez alkalommal Bakonyi István irodalomtörténész volt, aki a Pro Cultura díjas Arató Antalt és a Hermész-díjas Köntös Attilát kérdezte közös pontjukról, a könyvszakmáról.

A budapesti születésű Arató Antal leginkább arról mesélt, hogyan lett könyvtáros, majd miként került Fehérvárra, az akkor még megyei Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatói székébe. Köntös Attila pedig arról vallott, mi vezette a könyvesbolti munka felé.

Három "könyves" ember: Arató Antal, Bakonyi István és Köntös Attila a közösségi házban Fotó: Molnár Artúr

Kiderült: a könyvek, az olvasás szeretete mindkettejük életében jelentős szerepet töltött be. Arató Antal a fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban kezdte a szakmát, Köntös Attila pedig a Debreceni Református Kollégiumban végzett tanulmányai után kapott lehetőséget arra, hogy a fehérvári boltban dolgozzon. A közeget, a mesterséget pedig annyira megszerette, hogy aztán ott is ragadt

Kettejük munkája számos ponton kapcsolódott össze, hiszen a könyvtárigazgató többször járt a szomszédos könyvesboltban, ahol dedikálások szerveződtek és szerveződnek a mai napig, különféle irodalmi estekhez kapcsolódva. A Fő utcai bolt tehát nem csupán egy kereskedelmi egység, hanem sokaknak fontos találkozási pont, irodalmi bázis.

A két vendég mesélt az ünnepi könyvhetek megszervezéséről, s itt Köntös Attila megemlítette: a kifejezetten egynapos piknik a könyvtár árkádjai alatt Arató ötlete volt, és a mai napig sokan emlegetik. A beszélgetés során szó esett még könyvtári rendezvényekről, jeles írók látogatásáról, dedikálásáról. Végül, ide kapcsolódva, Köntös Attila a magával vitt kötetek egyikéből felolvasott egy Bächer Iván-írást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!