2017.07.25. 12:05
Világostól a feketéig: Ízes kézműves söröket kóstoltak
Székesfehérvár - Egy, söröket is kínáló cukrászda, kávézó szervezett nemrég jó hangulatú sörkóstolót, amelyen a hazai kézműves sörökről esett szó.
A szakértő Bajor Gergő volt, aki társával évekkel ezelőtt merült el ebben a témában, ma pedig már webáruházat működtet, és rendszeresen szervez hasonló programokat.
A kóstoló kezdetén megtudhattuk, hogy a kézműves sörök készítésében itthon 2010-ben kezdődött szemléletváltozás. Ekkor a kis vállalkozások felismerték: nem a nagy gyárakkal kell versenyezniük, hanem a prémium minőségre, a különlegességek előállítására kell helyezniük a hangsúlyt. Azóta e cégek 3 százalékos részesedést szereztek a sörpiacból.
Egy kesernyés remek a világosabb fajtákból (Fotó: a szerző)
A sör kóstolása kapcsán szó esett arról: a kortyot mindenképpen érdemes lenyelni, hiszen a keserű ízt a nyelv hátsó felével érezhetjük (ez a program során senkinek nem esett nehezére...). Az előadó elmondta: a német sörtisztasági törvény határozta meg, hogy a folyékony kenyérnek alapvetően négy összetevője lehet: maláta, komló, élesztő és víz. S elhangzott az is, hogy hazánkban a kommunizmus ideje alatt kopott meg a minőség, aminek következménye napjaink „sörforradalma”.
A résztvevők ötféle sörrel ismerkedhettek, az egészen világostól a szinte feketéig, megtudva, majd ízlelve a jellegzetességeket.
.