Martonvásár

2014.07.07. 15:30

Pölöskeyné Máté Valéria, az Év védőnője

Kajászó - A Magyar Védőnők Egyesülete pályázatán 284 kistelepülési védőnő közül Pölöskeyné Máté Valéria vehette át a kitüntető címet az Egészségügyi Minisztériumban.

Zsohár Melinda

Pölöskeyné Máté Valéria energikus, mosolygós, teli van tervekkel és ötletekkel, nem készül nyugdíjba térni, ráadásul csinos és divatos! Az édesanyák a tisztelet és szeretet okán szólítják Vali néninek, a kis gondozottak olykor nénivédőnek titulálják. Az Év védőnője pályázat nyertesének ünneplését tartották a kajászói polgármesteri hivatal udvarán álló új egészségházban, amelyet belülről Valéria varázsolt színessé, hangulatossá.

Az anyukák nevetve magyarázzák, hogy a legendás nevelőnő, Mary Poppins ihlette meg őket a pályázat címében, ezért égből pottyant védőnéninek keresztelték el őt. Homlokné Pázsi Zsanett háromgyerekes anyuka meséli, amikor a férje beteg volt, Vali néni ajánlotta fel, hogy vigyáz a gyerekekre, míg ő a kórházba megy. Gaál Regina bevallja, mennyit sírt a vállán Vali néninek, mert koraszülött kisfia 660 grammal (!) született, rettegtek életéért. Olajos Gabriella öt, 18 és 2 éves közötti gyermekei mellett igazán tapasztalt édesanya, de a védőnő neki is tud újat mondani.

Pölöskeyné Máté Valéria kajászói védőnő, a MAVE pályázatán az Év védőnője címet nyerte el kistelepülés kategóriában (Fotó: Homlokné Pázsi Zsanett)

Valéria 37 éve választotta hivatását, a Bicske környéki Csordakútbányán, Vasztély- és Tükröspusztán kezdett. Bicske és Csabdi következett, majd a budapesti Szent Imre Kórház, ahol a szülészeten az ő közreműködésével vezették be a rooming in-rendszert (anya együtt a kisbabával). A XI. kerületbe került ismét területre, a Sláger Rádió egészségperceiben adott tanácsokat, s a TV2 reggeli műsoraiban. (Édesanyja médiaapostol , a gazdagréti katolikus közösség szószólója, a karitativitás nem idegen a családban.)

Ám Valéria egyre jobban vágyott a személyességre, vidékre, ahol egyedül dolgozhat, s az ő kis birodalmában az általa kialakított rend és tisztaság uralkodik. Így került Kajászóra, s a baracskai általános iskola védőnője is. Egyetlen fiának most született meg a kisfia, aki a Pölöskey Máté nevet kapta így a nagypapa és a nagymama vezetéknevét is viseli a kisunoka. Valika most nagymamáskodik is egy kicsit, de belefér, hogy hivatását még nagyobb elánnal gyakorolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!