Mezőföld

2010.10.21. 02:29

Cél, hogy a munkanélküliek nyitottá váljanak a felnőttkori tanulásra

Aba - A kistérség hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli lakosait igyekszik segíteni az a november elején induló program, mely az egész életen át tartó tanulást szorgalmazza.

Miskei Anita

- A cél az, hogy a szakma nélküli, vagy nem piacképes szakmával rendelkező, tartósan állást kereső lakosság nyitottá váljon a felnőttkori tanulás igényének befogadására - mondta a polgármester. Hozzátette, a képzéseken csak a regisztrált álláskeresők vehetnek részt.

 A program keretében olyan képesítést szerezhetnek a részt vevők, melyekkel a későbbiekben elhelyezkedhetnek. Emelőgép kezelő, földmunkagép kezelő, meliorációs kert- és park építőgép kezelőket képeznek. A munkaügyi központ tapasztalatai szerint hiányszakma a nehézgép kezelő, ezen szakma elsajátítására is mód nyílik. Targoncavezetőnek, parkgondozónak is tartanak oktatást. Ahogyan a mezőgazdasági munkák elvégzéséhez szükséges gépek kezelésének fortélyait is elsajátíthatják a jelentkezők - tudtuk meg.

Az egész életen át tartó tanulás mottója a településnek, mely egyszer már az intelligens kisvárossá, térséggé válást is célul tűzte ki. Úgy tartják, az új tudás új reményt, biztos megélhetést ad, melynek eredményeként a településen élők életszínvonala, s számuk is növekszik.

Újra indul a civil egyetem Abán. A Stratégiakutató Intézettel közösen indított program szintén pályázati forrásból valósulhat meg. Aki elvégzi, diplomás polgár címet kap. A kultúrközösségi házban induló sorozat első előadása október 23-án lesz. A szombaton délután 14 órakor kezdődő programon Varga Csaba tart beszélgetést arról, milyen jövőt teremtsünk magunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!