Mezőszilas

2017.07.08. 12:40

Szilasi tanoda diákoknak

MEZŐSZILAS Szívesen járnak a tanodába a gyerekek. Nyáron is. Hátrányos helyzetűek és halmozottan hátrányos helyzetűek. A déli végeken nem elég csak beszélni az esélyegyenlőségről. Segíteni kell a rászoruló gyerekeket: a felzárkóztatásban és a mindennapokban is.

V. Varga József

Az egészségnapra (ahol az egészséges életmód, az egészséges ételek volt a téma) többen stílszerűen drótszamárral érkeztek. A fruskák és a legénykék örömmel vetették bele magukat a finomabbnál finomabb (meg pláne egészségesebb), mutatós szendvicsek készítésébe. Aztán a színes gyümölcssaláta következett.

Kettévágták a görögdinnyét, kivájták piros húsát, felkockázták, majd hozzátettek mindenféle gyümölcsöt (alma, banán, őszibarack és így tovább), mi szem-szájnak ingere, és visszatöltötték a félgömb dinnyébe. Hogy aztán onnan kiporciózva jóízűen elfogyasszák.

A kormány elkötelezett abban, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket, a velük foglalkozó pedagógusokat, segítőket minden rendelkezésre álló eszközzel segítse. Megújítva a 2010. és 2015. között már eredményesen működő Tanoda programot.

A tanoda a nyári hónapokban is nyitva van. A múlt szombat az egészséges életmódról, ételekről szólt
Fotó: V. Varga József

A Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület 29 millió forint támogatást nyert a kétéves tanodai projektre, amely idén januárban indult - mondta el lapunknak Horváthné Gogán Jolán, az egyesület elnöke, a program egyik fő motorja. A szilasi tanoda szakmai vezetője Lendvai Anikó (drámajáték, szövegértés), megvalósítója Borza Vilma (képességfejlesztés) és Zrínyi Márta (matematika).

Missziójukat támogatja a tankerület, az iskola és az önkormányzat is. Mezőszilasról huszonhárom, Igarról, Vámról és Szőlőhegyről pedig tíz (3., 4., 5. és 6. osztályos) gyermek vesz részt hétről hétre a tanoda foglalkozásain. A harminchárom résztvevőből tízen roma származásúak. A mosolygós szőke lányka és a barna fiúcska a balatonedericsi, tihanyi, balatonfüredi, rezi, tapolcai kirándulást említi. Még nem jártak egyik településen sem. Ősszel ozorai kerékpártúra, jövőre gorsiumi és fehérvári kaland vár rájuk. Hétfőn egy autószerelőhöz készülnek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!