Nádasdladány

2013.10.24. 12:08

Madárijesztők ezeregy éjszakája

Nádasdladány - A kisbíró a faluban történteket kántálta; feltűnt a menetben a jenői csikós, Pongrácz Gyula és a pákozdi Balázs Attila; oldalról cifra madárijesztő kacsintgatott büszkén.

V. Varga József

Díszítsük fel madárijesztőkkel a szüreti felvonulás útvonalát! - ezzel a felhívással fordult az Emléknyitogató Helytörténeti Egyesület a falu népéhez. A dekorációkat zsűri értékelte, illetve a közösségi oldalon is lehetett rájuk voksolni. Nyolc család, illetve közösség vállalkozott a megmérettetésre, a nem feltétlenül limlomos alkotások elkészítésére, az egyesület tagjai pedig a faluközpontban további öt madárijesztőt állítottak fel.

Kreatív ötletek születtek, mert a hagyományos munkák mellett megelevenedett az Ezeregyéjszaka meséje, a sárkányölő királyfi története, egy piaci jelenet, a fánkot kínáló pár vagy éppen egy merész síelés. A versenyt a Veiland házaspár nyerte - mondta el lapunk érdeklődésére Reich Lilla.

Az Írisz hastáncosnője, Erzsébet és férje, József nem kifejezetten madárijesztőben gondolkodott. A sátor alatt, a vízipipa sejtelmes füstfelhőjében a csábos Seherezádé bűvölte a kalifát. Második helyen végeztek a Reich nővérek a sárkányos jelenettel, a harmadik helyezés a Joker bolti munkatársainak és Németh Zoltánnénak dukált szüreti hangulatú munkájukért. Az alkotásokat az emléknyitogató egyesület emléklappal és ajándékkal jutalmazta, a díjakat kis ünnepségen adták át.

Nem ijesztő - csábító! Megelevenedett az Ezeregyéjszaka meséje (Fotó: V. Varga József)

 

A madárijesztők parancsnoka a terjedelmes szalmabábú (Fotó: V. Varga József)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!