Nádasdladány

2015.02.10. 12:15

Nádasdyak: Az ősök biztatása

Nádasdladány - Az Emléknyitogató egyesület sétaúton mutatta be a Nyitott templomok napján a csaknem 200 éves, klasszicista stílusú református templomot, az 1883 -1885 között épült historizáló-neogótikus, vörös tégla burkolatú Szent Ilona-templomot és a Nádasdy-kastély-kápolnát a vizitálóknak.

V. Varga József

Könnyű ide visszatérni, ugyanott kell az útra rátérni, mint régen, és hazaérnek - fogalmazta meg köszöntőjében az elszármazottak találkozóján Varga Tünde polgármester.

Székesfehérvár és a Balaton között fekszik az ország legszebb romantikus kastélyát rejtő település. Magyarország egyik legősibb arisztokrata családja, a Nádasdyak itt építettek maguknak otthont a 19. század második felében.

A kastély ma a magyar állam tulajdonából ki nem adható műemlék, folyamatosan látogatható történeti helyszín, állandó kiállítása A főúri világ hangulata - korabeli kastélyenteriőr címet viseli. Kezelője a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, a létesítmény vezetője W. Hajdi Márta, a gondnoki teendőket Hutvágner Pál látja el.

A település 1283-ban szerepel első ízben Ladan néven a forrásokban, későbbi birtokosai között a Ladányi család is megtalálható. A helység 1851-ben került adásvétel útján a Nádasdy családhoz, és Ladány tőlük kapta a Nádasd előnevet. Nádasdladány a Sárvíz mentén, a Bakony lábánál fekszik, többutcás szalagtelepülés változatos felszínnel, északi részén tőzegbányák találhatók, a felhagyott bányagödrök kedvelt horgászhelyek.

A Nádasdy család sok évszázados múltjának, erejének és hatalmának megőrzött szimbóluma a 16. századi angol és skót építészet hagyományait idéző, Tudor-stílusú Nádasdy-kastély, a hazai kastélyépítészet egyedi épületegyüttese. A historizmus korának remeke 1873 és az 1880-as évek eleje között épült.


A 16. századi angol és skót építészet hagyományait idéző kastély a hazai kastélyépítészet egyedi épületegyüttese. A kastélypark különböző rendezvények kedvelt helyszíne Fotó: V. Varga József

A Nádasdyak évszázadokon keresztül jelentős szereplői voltak Magyarország históriájának a család történetének kiváló ismerője Bányai Balázs történész. A tatárjáráskor IV. Béla királyt bújtatták, Zsigmond király korában már főispáni rangot viselt Nádasdy Mihály. Mátyás király uralkodása idején Nádasdy Ferenc páncélos ezredparancsnok volt, fia, Tamás 1554-ben a nádori tisztséget töltötte be. Nádasdy Ferenc a török idők jeles hadvezére volt, nevét Fekete bégként jegyezték fel a krónikák. Gróf Nádasdy Ferenc országbíró, majd királyi helytartó lett.

Nádasdy Lipót a 19. század közepén alakította ki birtokai új központját a Fejér megyei Sárladányban. A Nádasdy-vagyon és a mai kastély helyén álló kisebb kúria egyetlen örököse fia, Nádasdy Ferenc volt, aki Linzbauer Istvánt bízta meg a leendő kastély tervezésével. A Tudor-stílusú kastély homlokzata változatos, összképében mégis harmonikus egységet sugároz. Belső helyiségei közül kiemelkedő szépségű a családi arcképcsarnok elhelyezésére szolgáló, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékesített Ősök csarnoka, valamint a faragott bútorzatú könyvtár.


A kastély állandó kiállítása A főúri világ hangulata – korabeli kastélyenteriőr címet viseli Fotó: V. Varga József

Napjainkban a kastély földszintjének egy része felújítva és bútorokkal berendezve várja a látogatókat. Az Ősök csarnokába fokozatosan visszakerülnek a család híres tagjait ábrázoló festmények, a könyvtárszobába pedig a család könyvgyűjteményének darabjai. A kastélypark amely ma is őriz növényritkaságokat kutatása és helyreállítása jelenleg is folyik. A kastély kiváló helyszínt biztosít kiállítások, konferenciák, koncertek, filmforgatások, fogadások, esküvők, bankettek, céges találkozók rendezésére.

A család leszármazottja, Nádasdy Ferenc a rendszerváltás után Kanadából visszatelepülve Magyarországra, a Nádasdy Alapítvány kuratóriumi elnökeként 1993 óta a kastélyépület megmentésén és a Nádasdy-szellemiség újrateremtésén fáradozott. A kastély emeletén kialakított emlékszoba a 2013-ban elhunyt Ferenc gróf szellemi örökségét és hitét őrzi. A hagyomány integritás jövőkép jegyében Nádasdy gondolatiságát megőrizve és folytatva vallják: ahogy a természet és környezetünk fenntartja az életet, a művészet és a kultúra minőséggel tölti meg azt - hangsúlyozta a Nádasdy Alapítvány elnöke, Ertsey Attila építész. A Nádasdy Akadémia jelentős szerepet szán az ökológiának és a művészetnek a paradigmaváltásban.

Utazásairól, előadásairól, találkozásairól és élményeiről szól gróf Nádasdy Borbála ötödik kötete, az Úton-útfélen. Szabadságról, hitelességről, őszinteségről. Szeretetet ad és viszonzásul szeretetet kap példája eljutott az emberek szívéhez. A Nádasdyak otthonában az ősök biztatását érzi mindenkor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!