Bulvár-celeb

2024.05.19. 16:30

Brutálisabb sorozatgyilkos ez a jelenség, mint gondolnánk

Minden évben a világon elhunytak 1 százalékának haláláért a hőhullámok a felelősek.

MW

A 40 fok feletti hőmérséklet sokak szervezetének kihívás

Forrás: Shutterstock

Fotó: aleks333

Az év négy legmelegebb hónapjának hőhullámai évente világszerte több mint 150 ezer ember halálát okozzák - írja az MTI az ausztrál Monash Egyetem kutatói szerdán megjelent tanulmánya alapján. 

A hőség a legnagyobb ellenségeink közé tartozik
Forrás: Shutterstock

1990 és 2019 között a hőhullámokkal összefüggésbe hozható többlethalálozások száma évente 153 078 volt. Minden tízmillió lakosból 236-an emiatt haltak meg, azaz a globális halálozások egy százalékáért a hőség a felelős.

A kutatók 43 ország 750 helyszínén elemezték a napi halálozásokat és a hőmérsékletet. Kiderült, hogy míg Ázsiában volt a legnagyobb a becsült halálozások száma, 

Európában a népességhez viszonyítva a legnagyobb volt a halálozási arány: tízmillió lakosonként 655 fő.

MYANMAR-YANGON-SOARING TEMPERATURE
Egy yangoni (Mianmar) férfi ventilátorokat cipel egy forró napon
Forrás: Northfoto

Görögországban, Máltán és Olaszországban volt országos szinten a legmagasabb a többlethalálozási arány.

A kutatás szerint összességében a hőhullámok okozta halálesetek legnagyobb becsült arányát a száraz éghajlatú és alacsonyabb közepes jövedelmű térségekben tapasztalták.

Európában a legmagasabb a népességhez viszonyított halálozási arány
Forrás: Shutterstock

A tanulmány szerzői hangsúlyozták:

Kulcsfontoságú, hogy a klímaváltozás miatt a hőhullámok egészségre gyakorolt egyenlőtlen hatásával foglalkozzunk, ehhez viszont átfogó megközelítésre van szükség, amely nemcsak a hőhullámok közvetlen egészségügyi kockázatait kezeli, hanem a sérülékenység és egyenlőtlenség minimalizálására hosszú távú stratégiákat alkalmaz.

Mint írták: az egészségügy alkalmazkodását és ellenálló képességét fokozó, a közösségek közötti egyenlőtlenségeket figyelembe vevő kormányzati intézkedések segíthetik a hőhullámok hatásainak csökkentését.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában