Bulvár-celeb

2 órája

Fertőzött élelmiszerrel is terjed a halálos vírus

Újra támad a halálos Nipah-vírus: egy 14 éves fiú a legutóbbi áldozat.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prostock-studio

Az indiai Kerala állam egészségügyi hatóságai riasztást adtak ki, miután egy 14 éves fiú meghalt Nipah-vírusban. Az állam egészségügyi minisztere szerint további 60 embert soroltak a betegség magas kockázati kategóriájába.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Nipah-vírus fertőzés „zoonózis", amely állatokról, például sertésekről és gyümölcsdenevérekről terjed az emberre.

Fertőzött élelmiszerrel és fertőzött személlyel való érintkezés útján is terjedhet.

Az Egészségügyi Világszervezet a vírust a WHO által prioritást élvező kórokozónak minősítette, mivel járványt válthat ki.

A vírus több tucat halálesethez kapcsolódik Kerala államban azóta, hogy 2018-ban először jelentették.

A 14 éves fiú vasárnap halt meg, mindössze egy nappal azután, hogy indiai médiajelentések szerint megerősítették nála a vírust.

Kerala egyes részei állítólag globálisan a legveszélyeztetettebbek a vírus szempontjából. A Reuters által tavaly közzétett vizsgálat megállapította, hogy Kerala, amely trópusi állam, és ahol gyors urbanizáció és a fák gyors pusztulása tapasztalható, „ideális feltételeket teremtett egy olyan vírus megjelenéséhez, mint a Nipah".

A szakértők szerint az élőhelyek csökkenése miatt az állatok az emberekhez közelebb élnek, és ez segíti a vírus átugrását az állatokról az emberekre

– írja a bbc.com nyomán a travelo.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!