Bulvár-celeb

2 órája

Ha ezt a furcsa dolgot veszi észre a szájában, azonnal menjen orvoshoz!

Egy ráktúlélő elmondta, milyen szokatlan tünetet tapasztalt, ami egy rosszindulatú daganat jele volt.

MW

Minden szokatlan tünetre érdemes odafigyelni

Forrás: Getty Images

Chris Byrne túlélte a rosszindulatú daganatos betegséget, ami olyan tünettel jelentkezett, amiről sosem gondolta volna, hogy a rák jele. A worcestershire-i férfi elmondta, hogy a szörnyű diagnózist mindössze hetekkel azután kapta, hogy észrevette, hogy valami szokatlan dolog történik a szájában - írja cikkében a Life.hu.

Chris megosztotta aggodalmát a feleségével, aki azt tanácsolta, hogy a nyelvén kialakult furcsa fekélyt vizsgáltassa meg egy szakorvossal. Így elment a fogorvosához, aki beutalta őt a helyi kórház fej- és nyaki daganatok osztályára. Chris még akkor sem gyanakodott rákra.

Az orvosok közölték vele, hogy a biopszia megerősítette a gyanújukat: szájrákban szenved. A betegség a száj bármelyik részét érintheti: az ínyt, a nyelvet, az arc belsejét vagy az ajkakat. Bárkivel előfordulhat, de a legtöbb eset a 66 és 70 év közötti korosztálynál fordul elő. 

Tünete lehet a három hétnél tovább tartó szájfekély, a piros vagy fehér foltok, csomók, fájdalom, nyelési nehézség, beszédzavar, csomó a nyakon vagy a torokban, illetve a nem szándékos fogyás.

Senior man looking for medicine advice
A nyelési nehézség is figyelmeztethet arra, hogy baj van
Forrás: Getty Images

Chris korán felfedezte a betegséget, így a műtét után nem kellett sugárterápián átesnie. De így is egy kimerítő, tízórás operáción esett át, amelyben az orvosok eltávolították a nyelve egy részét, majd az alkarjából vett bőrből rekonstruálták azt, valamint több nyirokcsomóját is eltávolították. 

Hat évvel az életét megváltoztató műtét után Chris ma már rákmentes, és energiáját mások segítésére fordítja. 

Annyira hálás vagyok, hogy nem hagytam figyelmen kívül a szájfekélyt, és kivizsgáltattam

— nyilatkozta a férfi, aki egy másik ráktúlélővel karöltve jótékonysági szervezetet is alapított a nyak- és szájdaganatos betegek támogatására.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!