Bulvár-celeb

2 órája

Elpusztult Hvaldimir, a kémbálna (videó)

Halála előtt egy nappal még semmi baja nem volt, a bálnát akkor még életben látták.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: vostapenko

Holtan találták a hét végén Norvégia délnyugati részében a Hvaldimir néven ismert belugát vagy fehér bálnát, amelyről a rajta lévő különös kamerahám miatt azt feltételezték, hogy az orosz haditengerészet használta kémkedésre – közölte a tengeri emlőst megfigyelő civil szervezet.

Az először 2019-ben a norvégiai sarkvidéki vizeken megfigyelt, több méter hosszú fehér cetféle nevét a bálnát jelentő norvég hval szóból, illetve az emblematikus orosz keresztnév összetételéből kapta.

Sebastian Strand, a Marine Mind civil szervezet alapítója közölte, hogy a beluga utáni szokásos kutatás közben talált rá a tetemre. Mint mondta, megerősítették, hogy huszonnégy órával azelőtt még élve látták, mielőtt megtalálták Risavika délnyugati partjánál, mozdulatlanul lebegve a vízben.

Sebastian Strand szerint a halál oka ismeretlen, semmilyen látható sérülést nem láttak rajta, amikor először megvizsgálták a testét.

„Sikerült hűvös helyre szállítani a tetemet, hogy az állatorvosi intézet elvégezhesse a boncolást, amely segíthet feltárni, mi is történt valójában” – közölte a szakember.

Hvaldimir becslések szerint 14-15 éves lehetett. 2019 áprilisában fedezték fel Norvégia északi részén, Finnmark környékén. A biológusoknak sikerült levenniük a feje köré erősített hámot, amelyre kisméretű kameraállványt szereltek, amelyen műanyag csíkokon az Equipment St. Petersburg angol nyelvű felirat volt olvasható.

A norvég halászati igazgatóság annak idején feltételezte, hogy Hvaldimir egy zárt helyről szökött meg, és az orosz haditengerészet idomította, mivel hozzá volt szokva az emberi társasághoz és szokása volt közel úszni a hajókhoz.

Moszkva soha nem erősítette meg ezeket a találgatásokat.

Egy évvel később a svéd partoknál látták.

A Barents-tenger és az Atlanti-óceán északi része stratégiai fontosságú a nyugati és az orosz haditengerészetek szempontjából, szokásos érintkezési övezet a tengeralattjáróik számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!