Bulvár-celeb

1 órája

Itt a válasz, hogy miért öregszik gyorsabban a nyakunkon bőr, mint az arcunkon

Hiába a szépségápolás, a nyak bőre évekkel korábban megereszkedik, mint az arcé. Megvan az oka, mutatjuk!

MW

A nyak bőre vékonyabb és érzékenyebb

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

A nyak megereszkedése már a 20-as évei végén és a 30-as évei elején megjelenhet, bár a szakértők szerint ez gyakrabban észlelhető a 40-es és 50-es éveiben. "Ez a természetes öregedési folyamat részeként történik, ami idővel a kollagén- és elasztintermelés csökkenéséhez vezet" - mondta Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász  - írja a life.hu.

Ahogy ezek a fehérjék csökkennek, a bőr elveszti feszességét és rugalmasságát, ami megereszkedik.

A nyak bőre különbözik az arc bőrétől, és ezért a kettő eltérő ütemben változik, ahogy öregszik. A változás elkerülhetetlen az életkor előrehaladtával. Általában először a nyakon és az arcon láthatóak az öregedés jelei, és bár az arcon megjelenő ráncok  egy része általában a sok nevetés és mosolygás következtében alakulnak ki, ez a változás nem mindig örvendetes látvány.

A nyak bőre vékonyabb, mint az arcbőr, ezért előfordulhat, hogy a nyak rugalmassága gyorsabban csökken. A nyakunknak „eltérő az érrendszeri és idegi eloszlása, és általában kevésbé védett, mint az arc”

 – magyarázta Dr. Doris Day, okleveles bőrgyógyász. A nyak bőrének emellett „kevesebb zsírmirigye van, és a mögöttes izmok kevésbé támasztják alá, ami hozzájárulhat a gyorsabb megereszkedéshez” – mondta Dr. Ramtin Kassir, háromszoros arcplasztikai és helyreállító sebész.

Double,Chin,Treatment.,Beautiful,Middle,Aged,Woman,Touching,Soft,Smooth
Érdemes ápolni a nyak bőrét, azzal lassítható az öregedés folyamata
Fotó: Prostock-studio / Forrás: Shutterstock

Emellett a nyak gyakran jobban ki van téve a napsugárzásnak és a környezeti ártalmaknak, ami felgyorsítja az öregedést.

"Idővel több tényező is a rugalmasság elvesztéséhez vezethet, beleértve az öregedést, a túl sok napsugárzást, a dohányzást, a helytelen táplálkozást és a kiszáradást" - mondta Garshick. 

Ahogy öregszünk, a szervezet kevesebb kollagént és elasztint termel, és ezeket a fehérjéket a környezeti tényezők is károsíthatják, így a bőr nem pattan vissza, mint korábban.

Meg lehet-e akadályozni a rugalmasság elvesztését?

Nem titok, hogy rengeteg szépségápolási termék van a piacon, amelyek feszesebbé teszik a bőrt és megakadályozzák a megereszkedését. Míg a krémek, testápolók és szérumok segíthetnek lelassítani a bőr rugalmasságának elvesztését, „hatékonyságuk az összetevőktől függ, és attól, hogy valaki mennyire következetesen használja őket” – mondta Dr. Dendy Engelman bőrgyógyász.

Ha valaki szeretné megelőzni a nyakán lévő bőr megereszkedését, többféle életmódbeli szokás, bőrápoló termék és kezelés is elérhető. „Fontos, hogy rendszeresen alkalmazzunk fényvédőt a nap által okozott károk elleni védekezés érdekében, helyezzük előtérbe a hidratálást, és használjunk olyan összetevőket, mint a retinoidok, peptidek és hialuronsav”

 – mondta Engelman. Míg ezek a termékek nem tudják teljesen megállítani a rugalmasság elvesztését, "bizonyára segíthetnek a bőrnek azáltal, hogy megakadályozzák a kollagén és elasztin elvesztését, és javítják annak általános megjelenését" - mondta Garshick.

Az olyan összetevők, mint a retinoidok, a peptidek, a hialuronsav és az antioxidánsok köztudottan támogatják a kollagéntermelést és a hidratálást, ami fokozhatja a rugalmasságot és fiatalosabb megjelenést kölcsönözhet a bőrnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!