Krimi

2 órája

Ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás a 7 halálos áldozatot követelő jachtbaleset ügyében

A Bayesian luxushajó elsüllyedése számos kérdést vet föl, akár szándékos emreölés is történhetett.

MW

Augusztus 23-án befejezték a keresést, megtalálták az utolsó holttestet is

Fotó: AFP

Baleset okozása és többrendbeli emberölés gyanújával indított nyomozást a szicíliai partoknál hétfőn elsüllyedt Bayesian luxusjacht ügyében a szerencsétlenség helyszínéhez közeli Termini Imerese város ügyészsége - írja az MTI. 

A brit zászló alatt közlekedő luxusjacht augusztus 19-én este süllyedt el egy viharban Porticello kikötőjénél, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A hajón 12 utas és tízfős legénység tartózkodott.

Ambrogio Cartosio ügyész elmondta, hogy a vádhatóság vizsgálata jelenleg kezdeti szakaszában, egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, de "nem zárható ki semmilyen változtatás", egyebek között az sem, hogy felmerül a szabotázs gyanúja. "Elképzelhetőnek tartom, hogy bűncselekményeket, akár szándékos emberölést követtek el, de ennek bizonyítására több időre lesz szükségünk" - mondta az ügyész, akinek az ügyben eljáró csoportja igyekszik feltárni a szerencsétlenséghez vezető összes körülményt.

A Bayesian Porticello kikötőjénél augusztus 18-án 
Fotó: AFP

Elsüllyeszthetetlennek vélték

Mint elmondta, alaposan megvizsgálják a hajó kapitányának, építőjének, a legénység tagjainak és más, az utasok biztonságáért felelős személyeknek a felelősségét is. Cartosio szerint a legfőbb kérdés az, hogy az olasz gyártó cég által - sajátos szerkezete miatt - elsüllyeszthetetlennek tartott, 56 méter hosszú luxusjacht miként borulhatott fel a viharban, és nyelhette el "rendkívüli gyorsasággal" a tenger, miközben a közelben hajózó másik vitorlás nagyrészt sértetlen maradt.

A Termini Imerese-i ügyészek úgy tudják: a szerencsétlenséget egy "légzuhatag", azaz a felszínen vagy annak közelében hirtelen pusztító szélvihart előidéző, lecsapódó légáramlás okozta. 

A polgári védelem korábbi jelentése szerint egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót.

Holttestek a kijáratnál

A nyomozók megvizsgálják azt is, hogy a szakács, Recaldo Thomas kivételével - akinek a holttestét már a baleset napján megtalálták - miként menekülhetett meg a teljes a legénység, míg hat utas a hajótestben rekedt és meghalt. Cartosio és Raffaele Cammarano helyettes ügyész felhívták a figyelmet arra is, hogy a holttestek többségét a hajó ugyanazon részén, a kijárat közelében találták meg, ami arra utal, hogy a hajó felboruláskor az utasok aludtak, majd hirtelen felébredve megpróbáltak kijutni a hajótestből. 

A nyomozás egyik vezérfonala a kérdés, hogy riasztotta-e őket valaki - közölték az ügyészek.

A búvárok pénteken megtalálták az utolsóként keresett, hetedik holttestet, Mike Lynch brit nagyvállalkozó lányát, a 18 éves Hannah Lynchet a Bayesian belsejében, ezzel befejeződött a szerencsétlenség áldozatai utáni kutatás. Mike Lynch holttestét csütörtökön azonosították, a hajóroncsból korábban Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley elnöke, Bloomer felesége, Judy, illetve Cris Morvillo és felesége, Neda holttestét hozták fel. Morvillo Lynch ügyvédje volt, Bloomer pedig Lynch koronatanúja volt a vállalkozó csalási perében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!