Krimi

15 órája

Nem olyan módon haltak meg a Bayesian luxusjacht utasai, ahogyan eddig vélték

Az augusztus 19-én Palermo környékén elsüllyedt szuperhajóban nem a víz ölte meg az áldozatokat.

MW

A hajó augusztus 18-án éjjel, egy nappal a végzetes baleset előtt

Fotó: AFP

Többrendbeli emberölés és gondatlan hajótörés gyanúja miatt vizsgálat alá vonták az olasz ügyészek a Bayesian hajó kapitányát és két britet, akik a szerencsétlenül járt jachton dolgoztak. Az olasz sajtó szerint a hét áldozat közül négyen megfulladtak, de nem a vízben, hanem egy légbuborékban, miután elfogyott az oxigénjük. 

Chris Morvillo és Neda Morvillo mellett két másik utas, Judy és Jonathan Bloomer is megfulladt, a boncolásnál viszont nem találtak vizet egyikük tüdejében, ez pedig arra utal, hogy azért haltak meg, mert a hajókabin, amiben tartózkodtak, megtelt szén-dioxiddal, és elfogyott az oxigén. A Sky News cikke szerint  a búvárok a kabin bal oldalán találták meg őket, ezért a nyomozók feltevése szerint a haláluk előtt a kabinban megmaradt levegőbuborékat kerestek, amikor a hajótest a jobb oldalára dőlt. 

A Bayesian
Forrás: MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Az eddig megvizsgált négy áldozaton egyébként nem találtak sérülésekre utaló jeleket. Mike Lynch, Hannah Lynch és Recaldo Thomas boncolása pénteken lesz. Mike Lynch felesége, Angela Bacares túlélte a tragédiát tizennégy másik emberrel együtt.

A szuperjachtot vizsgálat céljából kiemelik majd a tengerfenékről, korábban azonban arról adtak hírt, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor. Az olasz ügyészek a hajó kapitányát, az új-zélandi James Cutfieldet és két britet, Tim Parker Eaton mérnököt és Matthew Griffiths legénységi tagot többrendbeli emberölés és gondatlan hajótörés gyanúja miatt vizsgálat alá vonták – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!