Bajnokok Ligája-döntő

2024.06.01. 18:03

A Dortmund az első félidőben meglepte a Real Madridot, a másodikban viszont érvényesült a papírforma (videó)

A Real Madrid nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását, amelynek szombati döntőjében 2–0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot a londoni Wembley Stadionban. Ezzel a 15. diadalát aratta a legrangosabb európai kupasorozatban. A gól nélküli első félidőt követően - amelyben a németek voltak jóval veszélyesebbek - a spanyol bajnok a védő Dani Carvajal szöglet utáni fejesével szerezte meg a vezetést a 74. percben, majd a 83. percben Vinícius Junior állította be a végeredményt.

MW

A Real Madrid játékosai emelik fel a trófeát, hogy megünnepeljék győzelmüket

Forrás: AFP

Fotó: Glyn KIRK

Tizenötödször nyert a Real Madrid

A rocksztár Lenny Kravitz hangulatos minikoncertjét követően közjátékkal indult a finálé, rögtön a kezdés után először egy, aztán további három szurkoló futott be a gyepre, akik a játékosokkal készítettek közös képeket.

A Dortmund  középpályása, Marcel Sabitzer megállít egy befutó szurkolót
Fotó: Adrian DENNIS / Forrás: AFP

A 21. percben Karem Adeyemi kapott egy remek kiugratást, megtolta a labdát Thibaut Courtois mellett, a belga kapus utánavetődött, de a Dortmund támadója nem dobta el magát, hogy büntetőt harcoljon ki, azonban kisodródott és így nem tudta rendesen kapura lőni a labdát. 

A 23. percben Sancho passzolt a leshatárról kiugró Füllkrugnak, aki elpöckölte a labdát a kivetődő Courtois mellett, de a labdája a bal kapufán csattant. 

A Dortmund német támadója, Niclas Füllkrug lő kapura
Fotó: Ben Stansall / Forrás: AFP

A 41. percben a Dortmund középpályása, Sabitzer 20 méterről bombázott kapura, de Courtois bravúrral hárította a jobb alsóba tartó labdát. 

A Real Madrid belga kapusa Thibaut Courtois véd a Borussia Dortmund-Real Madrid mérkőzésén
Fotó: Ben Stansall / Forrás: AFP

A Real Madrid az első félidőben ugyan 64 százalékban birtokolta a labdát, de helyzetet nem tudott kialakítani.

A fordulást követően már veszélyesebben futballozott a spanyol bajnok, a németek játéka pedig visszaesett.

A 49. percben a Real Madrid kapott szabadrúgást a tizenhatos bal sarkáról. Toni Kroos állt a labda mögé, akinek a jobb felsőbe tartó lövését Kobel védte óriási bravúrral.

Kobel óriási bravúrt mutatott be Kroos szabadrúgásánál
Fotó: JUSTIN TALLIS / Forrás: AFP

A 74. percben a klubszinten a „búcsúmeccsét” játszó Toni Kroos szöglete után a védő Dani Carvajal fejesével megszerezte a vezetést a Real Madrid. A 32 éves futballista pályafutása második gólját szerezte a BL-ben, 3111 nappal ezelőtt, 2015 októberében egy Sahtar Donyeck elleni csoportmeccsen talált a kapuba. Három perccel később Jude Bellingham ziccerből dönthette volna el az összecsapást, de hibázott.

Toni Kroos bal oldali szögletére Carvajal robbant be, és öt méterről a kapu bal oldalába fejelt
Fotó: BEN STANSALL / Forrás: AFP

A 83. percben aztán mégis eldőlt a BL-trófea sorsa, Vinícius Junior büntette meg, hogy a dortmundiak eladták a labdát, ezzel másodszor volt eredményes a legrangosabb európai kupa fináléjában. 

A támadó az első brazil, ráadásul a legfiatalabb duplázó lett 23 évesen és 325 naposan, Lionel Messi csúcsát átadva a múltnak.

A hajrában a Dortmund erejéből már csak egy les miatt meg nem adott gólra futotta. A Real továbbra is veretlen a BL-döntőkben.

Bajnokok Ligája, döntő:
Real Madrid (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 2-0 (0-0)
London, Wembley Stadion, 86 212 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)

gólszerzők: Carvajal (74.), Vinícius Júnior (83.)

sárga lap: Vinícius Junior (35.), illetve Schlotterbeck (40.), Sabitzer (43.), Hummels (79.)

Real Madrid: Courtois - Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy - Valverde, Kroos (Modric, 86.), Camavinga - Bellingham (Joselu, 85.) - Rodrygo (Militao, 90.), Vinícius Júnior (Lucas Vazquez, 94.)

Borussia Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Can (Malen, 80.), Sabitzer - Adeyemi (Reus, 72.), Brandt (Haller, 81.), Sancho - Füllkrug

A Real Madrid német középpályása Toni Kroos szurkolóival ünnepel
Fotó: Glyn KIRK / Forrás: AFP

Mbappé és Kane végzett a góllövőlista élén

A Paris Saint-Germaintől az idény végén távozó francia Kylian Mbappé és Harry Kane, a Bayern München támadója lett nyolc-nyolc góllal a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírásának legeredményesebb játékosa.

A góllövőlista élcsoportja:

8 gólos: Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Harry Kane (angol, Bayern München)

6 gólos: Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid), Erling Haaland (norvég, Manchester City), Vinícius Jr. (brazil, Real Madrid)

5 gólos: Rodrygo (brazil, Real Madrid), Julian Álvarez (argentin, Manchester City), Galeno (brazil, FC Porto), Joselu (spanyol, Real Madrid), Phil Foden (angol, Manchester City), Rasmus Höjlund (dán, Manchester United), Álvaro Morata (spanyol, Atlético Madrid)
 

Legendák a nézőtéren

Andrea Pirlo egykori olasz válogatott labdarúgó, Massimiliano Allegri olasz edző és Alex Ferguson korábbi angol menedzser is a helyszínen tekintette meg a BL-döntőt. 

Andrea Pirlo egykori olasz válogatott labdarúgó, Massimiliano Allegri olasz edző és Alex Ferguson korábbi angol menedzser
Fotó: Adrian DENNIS / Forrás: AFP

Lenny Kravitz volt a sztárfellépő

Az amerikai rocksztár, Lenny Kravitz  pörgette fel a szurkolókat a döntő előtt. „Igazán energikusnak érzem magam a fellépésem előtt” – mondta a négyszeres Grammy-díjas előadó, aki július 30-án a Budapest Arénában ad koncertet. 

Lenny Kravitz amerikai énekes fellép a Bajnokok Ligája döntője előtt
Fotó: INA FASSBENDER / Forrás: AFP

A Wembley-ben ezt a három dalt adta elő a zenész:

Fly Away

Human

Are You Gonna Go My Way

Így készült Toni Kroos az utolsó klubmeccsére

A 34 éves klasszis úgy döntött, az Európa-bajnokság után visszavonul. Ezzel biztossá vált, hogy a klublegenda a BL-döntőben lép utoljára pályára tétmeccsen szeretett csapatában. 

A híres amerikai rapper is a helyszínen tekintette meg a BL-döntőt

Jay-Z, az 54 éves többszörös Grammy- és Primetime Emmy-díjas amerikai rapper, dalszerző, producer is ellátogatott a Wembley-be, hogy megtekintse a BL-döntőt. A zenész egyik kedvenc játékosával, a brazil Vinícius Jr.-ral is fotózkodott. Jay-Z felesége, Beyoncé úgy néz ki, hogy nem tartott vele a sporteseményre. 

A Santiago Bernabéu stadionban is sokan nézték a mérkőzést

A Real Madrid otthonának számító Santiago Bernabéu stadionban is rengeteg szurkoló várta a kezdő sípszót, erről az alábbi fotó is árulkodik:

A Real Madrid korábbi sztárja megtippelte a BL-döntő végeredményét

A Real Madrid korábbi játékosa, Gareth Bale úgy érezte, hogy a döntőt nem nyerheti más, csak a spanyol együttes. Pontos eredményt is tippelt, majdnem eltalálta.

Klopp és Mourinho is feltűnt a stadion kivetítőjén, a szurkolók reagáltak rá

Jürgen Klopp és José Mourinho is megjelent a Wembley képernyőjén, a szurkolók pedig kimutatták, hogy melyik edzőt mennyire kedvelik.

Rendkívüli biztonsági intézkedések voltak Londonban

A mérkőzés előtt hatalmas készülődés folyt a háttérben, hiszen eddig még nem látott biztonsági intézkedésekkel várták a szurkolókat az angol szervezők – adta hírül a Híradó.hu.

Akár 100 ezer német szurkoló is érkezhetett Londonba szombaton, azonban csak 25-30 ezer dortmundinak volt jegye az összecsapásra, ezért is voltak fontosak az intézkedések.

A mai napon a stadion környezetében megtiltották az alkoholfogyasztást, míg a lelátóra három ellenőrző kapun keresztül vezet az út a szurkolóknak a Wembley-ben

– tájékoztatott az M4 Sport tudósítója, Berkesi Judit.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Így nézett ki a Real Madrid öltözője a Wembley-ben

A Real Madrid x-re feltöltött videójából kiderül, hogy minden készen állt az öltözőben a mérkőzés előtt. 

Az ellenségem ellensége a barátom

A fotón látható, Wembley-be tartó úriember szívből utálhatja a Real Madridot. 

Egy Barça-mezt viselő szurkolót kizártak a mérkőzés előtti Real Madrid fogadásáról. A blancók drukkerei pár kedves szóval köszöntek el a középső ujjával búcsúzó fiatalembertől.

Ronaldo volt barátnője is a BL-döntő helyszínén van

Az egykori Playboy-modell, Daniella Chavez, aki nem mellesleg kavart Cristiano Ronaldóval is, az Instagram-oldalán jelentkezett be Londonból. A chilei szépség videójából kiderül, hogy melyik csapatnak drukkol a mai BL-döntőn.

Ott leszek a stadionban, és a Real Madridnak szurkolok

A Real Madrid-szurkolók egy talpig Barca-színekben pompázó géppel utaztak a BL-döntőre

Az Origo szúrta ki, azt a videót a közösségi médiában, amelyen az látszik, hogy a Real Madrid szurkolói egy olyan gépre készülnek felszállni a londoni BL-döntőre menet, amely minden porcikáján az ősi rivális FC Barcelona festését viseli.

Mint a lap írja, a hírek szerint annyira kifogytak a hétvégére a bérelhető gépek, hogy már csak a Vuling légitársaságon keresztül sikerült gépet szerezni, és ők is csak az FC Barcelona női csapatának (Barca Femeni) hivatalos repülőgépét tudták hadrendbe állítani. A cég ugyanis a katalán csapat hivatalos légiközlekedési partnere, ők biztosítják a csapat számára a repülőket a hosszabb utazásokhoz.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható el. 

Német és spanyol szurkolók sokasága bulizott Londonban a BL-döntő előtt

A hangulat egész nap fergeteges volt Londonban, a drukkerek jókedvűen és barátságosan fotózkodtak a nevezetességek előtt. 

Fogytak rendesen az italok, ami meg is látszódott, kötekedés nélkül, kifejezetten bulihangulatban készültek a szurkolók az esti mérkőzésre. Mindkét klub szimpatizánsai a saját csapatuk dalait skandálták London utcáin.

A dortmundi szurkolók egy emeletes „Yellow Wonder Wall” buszon adták ki a hangjukat a Piccadilly Circus közelében. 

Dortmundban is gyülekeztek a szurkolók

Már délután 5 óra előtt sok szurkoló gyűlt össze Dortmundban, a Hansaplatzon, erről egy videó is felkerült az x-re.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!