Az ellenfél mindent bevetett...

2 órája

A magyar világbajnok nemi szervét támadta az azeri birkózó, de így sem bírt vele (videó)

A belgrádi világbajnokság győztese sportszerűségből jelesre vizsgázott a negyeddöntőben, és már csak egy lépésre van a finálétól.

MW

Muszukajev Iszmail (pirosban) és az azeri Haji Aliyev a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Mars-mező Arénában 2024. augusztus 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A párizsi olimpia birkózóversenyein a férfiak szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoportját nagy reményekkel vártuk, hiszen honosított versenyzőnk, Muszukajev Iszmail világbajnoki címvédőként léphetett szőnyegre. A honosított sportolónk két győzelmet aratott, bár a negyeddöntőben az azeri ellenfele még piszkos trükköket is bevetett Muszukajev ellen, s kiharcolta a döntőbe jutást.

Az Oroszországból honosított, 2019 óta magyar színekben versenyző, kabard származású Muszukajev Iszmail a 2021-es, tokiói olimpián az ötödik helyen végzett, 2022-ben Budapesten Európa-bajnok lett, s volt már két vb-bronza is, amikor tavaly megnyerte a belgrádi világbajnokságot – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Ezzel szerezte meg a párizsi olimpiai kvótát, s a francia fővárosba a szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoport egyik nagy esélyeseként érkezett

Összecsomagolta az ellenfelét

A 31 éves Muszukajev első ellenfele az egy kategóriával feljebb, 70 kilóban vb-ezüst- és bronzérmes, 26 éves kirgiz Ernazar Akmatalijev volt, s versenyzőnk az első menet után 1-0-ra vezetett, mivel ellenfelét megintették passzivitás miatt. Akmatalijev okkal tarthatott tőle, és a második menetben kijött Muszukajev briliáns technikai tudása, „összecsomagolta” a kirgizt, és 11-0-s technikai tussal győzte le. A találkozó után sportszerűségből is jelesre vizsgázott, hiszen elsőként ő vigasztalta ellenfelét – írta meg az Origó. A negyeddöntőben jóval nevesebb ellenfél jött szembe, az olimpiai ezüst- és bronzérmes, háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok, 33 éves azeri Haji Aliyev. 

Az azeri rossz helyre nyúlkált

Muszukajevnek azonban tőle sem kellett megijednie, a budapesti Eb döntjében technikai tussal győzte le, legutóbb a nemzetközi szövetség budapesti rangsorversenyén pedig 9-3-as pontozással verte, feküdt neki a stílusa. Az első három perc viszonylag eseménytelenül telt el, mindössze egy pontot láthattak a nézők, azt az azeri versenyző szerezte, így 1-0-s hátrányból várhatta a második felvonást Muszukajev. Az utolsó három percben aztán a világbajnoki címvédő magyar birkózó fantasztikus akciót követően 5-1-re fordított, bár lett volna ez több is, ha végig tudta volna vinni a támadását, azonban ekkor az azeri eléggé sportszerűtlenül Muszukajev nemi szervére markolt rá, ami teljes mértékben szabálytalan. Még az edzők is bejöttek a szőnyegre, hogy a bíró mellett megnyugtassák a versenyzőket – derült ki az Origó oldaláról. Némi beszélgetést követően folytatódott a mérkőzés, olyannyira, hogy ismét magyar akció jött, majd rá az azeri válasz, ezzel 7-3 volt Muszukajev előnye kevesebb, mint egy perccel a vége előtt. Az izgalmak elmaradtak az összecsapás végén, a magyar világbajnok 10-3-ra győzött és bejutott az elődöntőbe. Muszukajev Iszmail a 18.15-kor kezdődő esti program második mérkőzésén lép szőnyegre a fináléért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában